Slovenië
Slovenië is van origine een traditionele wijnproducent. In het land werd al wijn geproduceerd voor de komst van de Romeinen. Sloveense wijnbouwers willen mee concurreren op de Europese en wereldmarkt en bespreken momenteel voorstellen om de wijnbouw te professionaliseren. In Slovenië bestaat een traditie van merkwijnen, waarbij druiven uit verschillende herkomstgebieden samen worden gevinifieerd. Dat er een groot potentieel is aan kwaliteit, bewijzen de kwalitatieve rode en (vooral) witte wijnen die geproduceerd worden in de regio Friuli in Italië, die grenst aan Slovenië. Een aantal Italiaanse wijnmakers stak de grens over en produceert nu ook wijn in hun buurland.
Klimaat
Slovenië kent drie klimaatzones. Bij Istrië en Triëst heerst een middellandszee-klimaat, midden- en noord-Slovenië kennen een continentaal klimaat met koele zomers en in het oosten is het klimaat ook continentaal maar met hete zomers.
Bodem
Het noorden van Slovenië is bergachtig (Karawanken, Julische Alpen; tot 2863 m). Ten oosten van de Karawankn liggen de dichtbeboste uitlopers van de Oostenrijkse Norische Alpen (tot 1542 m); tussen Ljubljana en de Golf van Triëst ligt het kalkplateau Karst. De kern wordt ingenomen door heuvelgebied langs de Sava. De belangrijkste rivieren zijn de Sava en de Drava. Behalve aan de Adriatische kust kent Slovenië een Midden-Europees, zwak continentaal klimaat. Gemiddelde jaarlijkse neerslag is 1200–1400 mm, gemiddelde januaritemperatuur is -2 °C.
Wijnregio’s
Er zijn drie wijnregio’s te vermelden:
- Primoska (zuid-westen)
- Posavje (oosten/ zuid west)
- Podravje (noord oost)
Slovenië produceert 20 witte wijnen en 12 rode. Tussen deze rode wijnen noemen we de “Modra Portugalka”, wat blauw Portugees betekent. Het is vreemd dat de wijn deze naam heeft, daar het in Portugal niet voorkomt. Sommige wijn telers denken dat deze naam voortkomt omdat lang geleden deze druif uit Portugal is gehaald zo’n 2000 jaar geleden en in Portugal is verdwenen.
Home > Slovenië