Vragen? Bel: 035 888 95 95

Kurk vs. schroefdop

Wijnadvies blog op 12 maart 2016
Kurk vs. schroefdop

Het gevecht der gevechten... In de linkerhoek hebben we een oude rot in het vak, de golden oldie: de kurk. In de rechterhoek, de uitdager, de underdog: de schroefdop. Tegenwoordig zie je op veel flessen schroefdoppen, zowel in wijnwinkels als in de supermarkt. Een schroefdop wordt nog vaak geassocieerd met kwalitatief mindere wijn. Een wijn zou pas echt iets zijn wanneer er een oude vertrouwde kurk in zit, de kunststof kurk even niet meegerekend. Kurk heeft nu eenmaal iets romantisch en draagt bij aan de wijnbeleving, maar dat wil niet zeggen dat we onze neus op moeten halen voor een schroefdop. De schroefdop heeft een groot voordeel tegenover de kurk en dat is een betere immuniteit tegen de kurkziekte, oftewel de TCA bacterie. Wanneer een wijn 'kurk' heeft betekent dit niet dat er stukjes kurk in de fles zitten, het wil zeggen dat de wijn besmet is met die TCA bacterie. De bacterie komt weinig voor, maar wanneer het toch is gebeurd, dan zit het vaak in de kurk en kun je de wijn weggooien. Een ander voordeel van de schroefdop is het gehannes met moeilijke kurken of slechte kurkentrekkers. En wanneer je de fles wil afsluiten past de schroefdop er altijd weer op, dat is met een kurk soms wat lastiger. Toch zal de kurk niet snel verdwijnen. Het voordeel van de publiekslieveling is dat het een natuurlijk product is, biologisch afbreekbaar en luchtdoorlatend. Kurken kunnen ademen en dat is vooral voor bewaarwijnen fijn. Je ziet dan ook geen echte top bewaarwijnen met een schroefdop.    

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Kurk vs. schroefdop

© 2017 Siersma Wijnadvies