Door een zeer koud voorjaar, ingerotte druiven en meeldauw op de druiven zal 2016 de boeken in gaan als meest dramatische champagne-jaar sinds 1956. Maar echt paniek is niet direct noodzakelijk. De wijnwebsite Decanter.com weet te vertellen dat verschillende champagnehuizen berichten op de sociale media verspreiden over de slechte kwaliteiten van het fruit dit jaar. Sommige boeren praten zelfs over een totale mislukking van de oogst van wel 70%. Totaal wordt gezegd dat er dit jaar maar 33% opbrengst zal zijn. Wat overigens niet betekent dat volgend jaar de mousserende wijn extreem veel duurder zal zijn. De champagnehuizen weten deze tekorten op te vangen door hun eigen reserve voorraad aan te spreken.
Het zijn spannende weken voor Nederlandse wijnboeren. Door het warme weer is de bloei van de druivenstokken vroeg op gang gekomen, maar tot 1 mei blijft het risico op nachtvorst groot. Eén koude nacht kan grote schade aanrichten.
Exact 16 jaar geleden kochten wij voor het eerst wijn bij Domaine Saint Mitre. Getipt door een Belgische vriend kwamen we op het spoor van de toen nog jonge Phillip en Virginie. Het stel, opgegroeid in respectievelijk de Champagne en de Loire, wist één ding zeker: hun toekomst lag in de Provence. Want als je de lekkerste rosé van Frankrijk wilt maken (en daar is natuurlijk discussie over mogelijk), dan moet je dáár zijn.
Deze week hebben we Victor van Galen te gast in onze wekelijke wijnpodcast Robuust. Victor is sinds 2019 de producent van onze documentaires die we maken in Frankrijk en Nederland. Maar sinds dit jaar ontdekken we de meest opvallende wijngebieden van Europa.