De eerste diepzee-wijnkelder opent in 2013. Hij is van Frank Labeyrie, Château du Coureau in Cadillac, Côtes de Bordeaux. De kelder ligt op 1000 meter diepte, zo’n 150 meter uit de Atlantische kust. Als naam is gekozen: Vin Mille lieu Sous les Mers, een variant op het boek van Jules Vernes: Twintigduizend mijl onder zee. Labeyrie gelooft dat de constante zeewater-temperatuur op deze diepte, de afwezigheid van zuurstof en het ontbreken van licht ertoe bijdragen dat de wijn langzaam oudert. Daardoor blijft wijn langer z’n fruit en aroma’s houden. De wijnboer heeft al 10.000 flessen van z’n eigen wijn in de zee laten zakken. Om precies te zijn in de Arcachon Baai, op 5 meter diepte. Maar hij is er zeker van dat de wijn er beter op wordt naarmate de bewaardiepte toeneemt. De wijn rust in verstevigde stalen dozen, die meer dan een ton druk per kubieke meter kunnen weerstaan. Ze zijn uitgerust met camera’s en locatie=signaal. Fles, kurk en capsule zijn met was bedekt. De flessen blijven er maximaal 10 jaar liggen. Tussendoor wordt de wijn om de twee jaar geproefd. De opslag kost zo’n 15 euro per fles per jaar. Labeyrie werkt voor dit project samen met Jifmar Offshore Services. Dat bedrijf verricht de periodieke research-activiteiten en levert de boten en robots om de flessen in zee te leggen en boven te halen. Bron: Decanter
Deze zomer waren wij in Chianti en het voelde alsof we de streek opnieuw ontdekten. Wat is het leven daar goed. Glooiende wijngaarden zover je kijkt, kleine dorpjes met de beste trattoria’s en natuurlijk heerlijke wijnen. Meestal rood en gemaakt van de altijd fijne Sangiovese.
Een heel jaar lang hebben we hiernaartoe gewerkt. Na onze zoektocht naar de mogelijkheid om een eigen wijngaard te starten, zijn we in 2025 zelf aan de slag gegaan in Twente. Het werd een avontuur vol uitdagingen, nieuwe ontdekkingen en vooral heel veel plezier. En vanaf vandaag kun je alles volgen op YouTube.
Rebottled geeft wijnflessen een nieuw leven. In plaats van ze weg te gooien veranderen zij gebruikte flessen in stijlvolle glazen, karaffen en woonaccessoires. Het resultaat is een unieke collectie die mooi is om te zien en ook nog eens goed is voor de wereld.