Het kabinet schaft per 1 januari 2017 de 'luxetaks' op mousserende dranken zoals champagne, prosecco en cava af.
Dat schrijft RTL Nieuws donderdagavond. Een fles wordt zo gemiddeld 1,10 euro goedkoper.
Het speciale tarief gold niet voor goedkopere flessen prosecco met een schroefdop. Volgens RTL worden er tien miljoen flessen mousserende drank per jaar verkocht. De aanpassing van het tarief kost dus ongeveer 10 miljoen euro. De afschaffing van het speciale tarief is in 2012 al afgesproken in het begrotingsakkoord dat de VVD, het CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben gesloten. Voor mousserende wijn moet tot nu toe meer accijns betaald worden, omdat dit als een meer luxe product gezien werd. "Dit verschil is tegenwoordig, onder andere door de opkomst van goedkopere mousserende producten, niet meer te rechtvaardigen", stond al te lezen in de uitkwerking van het begrotingsakkoord. De accijnzen op alcohol zijn in Nederland de laatste jaren juist omhoog gegaan. Voor alcoholische dranken betalen consumenten in 2016 bijna 10 procent meer dan in februari 2011.
Een glas wijn verliest wereldwijd terrein. Terwijl hard seltzers en cocktails aan populariteit winnen, blijft de kurkentrekker bij veel consumenten steeds vaker in de la liggen. Uit het nieuwste rapport van de International Organisation for Vine and Wine (OIV) blijkt dat er in 2024 wereldwijd aanzienlijk minder wijn is gedronken – zelfs zo weinig, dat het niveau van 1961 is bereikt.
Het zijn spannende weken voor Nederlandse wijnboeren. Door het warme weer is de bloei van de druivenstokken vroeg op gang gekomen, maar tot 1 mei blijft het risico op nachtvorst groot. Eén koude nacht kan grote schade aanrichten.
Exact 16 jaar geleden kochten wij voor het eerst wijn bij Domaine Saint Mitre. Getipt door een Belgische vriend kwamen we op het spoor van de toen nog jonge Phillip en Virginie. Het stel, opgegroeid in respectievelijk de Champagne en de Loire, wist één ding zeker: hun toekomst lag in de Provence. Want als je de lekkerste rosé van Frankrijk wilt maken (en daar is natuurlijk discussie over mogelijk), dan moet je dáár zijn.