Wij wisten het natuurlijk al langer, maar nu is het ook bewezen: ‘Wijn is goed voor je!’ Bepaalde stoffen in rode wijn kunnen werken als antioxidanten die de griep kunnen bestrijden. De reservatrol en polyfenolen in rode wijn werken op dezelfde manier als de goede bacteriën in yoghurt. Drink je geen rode wijn? Eet dan wat druivenbladeren. Of eet een handjevol pinda's: de rode binnenkant van pinda-schillen bevat namelijk ook veel reservatrol. Wie dit onderzoek heeft uitgevoerd is bij ons niet bekend. Maar het klinkt allemaal natuurlijk wel leuk.
Een glas wijn verliest wereldwijd terrein. Terwijl hard seltzers en cocktails aan populariteit winnen, blijft de kurkentrekker bij veel consumenten steeds vaker in de la liggen. Uit het nieuwste rapport van de International Organisation for Vine and Wine (OIV) blijkt dat er in 2024 wereldwijd aanzienlijk minder wijn is gedronken – zelfs zo weinig, dat het niveau van 1961 is bereikt.
Het zijn spannende weken voor Nederlandse wijnboeren. Door het warme weer is de bloei van de druivenstokken vroeg op gang gekomen, maar tot 1 mei blijft het risico op nachtvorst groot. Eén koude nacht kan grote schade aanrichten.
Exact 16 jaar geleden kochten wij voor het eerst wijn bij Domaine Saint Mitre. Getipt door een Belgische vriend kwamen we op het spoor van de toen nog jonge Phillip en Virginie. Het stel, opgegroeid in respectievelijk de Champagne en de Loire, wist één ding zeker: hun toekomst lag in de Provence. Want als je de lekkerste rosé van Frankrijk wilt maken (en daar is natuurlijk discussie over mogelijk), dan moet je dáár zijn.