Wijnboeren wrijven zich in de handen. Door de mooie zomer kunnen ze een topoogst gaan krijgen. „De bladstand en druiven zijn supergezond. Het fruit lacht je toe.”
Matthieu Hulst van De Apostelhoeve, met 8,5 hectare een van de grootste wijngaarden van het land: „Dit weer is zeer welkom. De planten staan er fantastisch bij. Zo hebben we het in de 47 jaar dat we dit werk doen, niet gezien. Het zou weleens een recordoogst kunnen worden. Als alles goed gaat, dan krijgen we 75.000 flessen.” Het huidige record van de Maastrichtse familiewijngaard stamt uit 2003 en staat op 70.000 flessen. Maar het gaat om de kwaliteit, zegt de wijnboer. bron Telegraaf
Bekijk hier het filmpje dat we maakten bij de Apostelhoeve:
Een glas wijn verliest wereldwijd terrein. Terwijl hard seltzers en cocktails aan populariteit winnen, blijft de kurkentrekker bij veel consumenten steeds vaker in de la liggen. Uit het nieuwste rapport van de International Organisation for Vine and Wine (OIV) blijkt dat er in 2024 wereldwijd aanzienlijk minder wijn is gedronken – zelfs zo weinig, dat het niveau van 1961 is bereikt.
Het zijn spannende weken voor Nederlandse wijnboeren. Door het warme weer is de bloei van de druivenstokken vroeg op gang gekomen, maar tot 1 mei blijft het risico op nachtvorst groot. Eén koude nacht kan grote schade aanrichten.
Exact 16 jaar geleden kochten wij voor het eerst wijn bij Domaine Saint Mitre. Getipt door een Belgische vriend kwamen we op het spoor van de toen nog jonge Phillip en Virginie. Het stel, opgegroeid in respectievelijk de Champagne en de Loire, wist één ding zeker: hun toekomst lag in de Provence. Want als je de lekkerste rosé van Frankrijk wilt maken (en daar is natuurlijk discussie over mogelijk), dan moet je dáár zijn.