Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). In totaal werd iets meer dan 368 miljoen liter verkocht. Dat is een daling van 1 procent ten opzichte van 2013. In dat jaar daalde de wijnverkoop voor het eerst in twintig jaar. De verkoop zakte 6 procent tot 372 miljoen liter. Volgens de brancheorganisatie is de dalende trend grotendeels het gevolg van het accijnsbeleid van de Nederlandse overheid, waardoor consumenten steeds vaker de grens overgaan om wijn te kopen. Dat gebeurt vooral in Duitsland. De wijnhandelaren ageren al langer tegen de in hun hoge ogen te hoge accijnzen. Wij merken zelf niks van deze daling!
In steeds meer voedselproducten worden PFAS-chemicaliën aangetroffen, en nu is ook wijn aan de beurt. Volgens een recent onderzoek van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) bevatten Europese wijnen opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een type PFAS. Deze zogenoemde ‘forever chemicals’ staan bekend om hun hardnekkigheid: ze breken nauwelijks af en hopen zich op in het milieu én in het menselijk lichaam.
De eerste proeverijen van Bordeaux 2024 geven een duidelijk beeld: deze jaargang is gemiddeld minder sterk dan de meeste recente jaren. De kwaliteit wordt vaak vergeleken met 2021, wat betekent dat de prijs doorslaggevend zal zijn voor de koopwaardigheid. Hoewel er op topniveau enkele verrassend geslaagde wijnen zijn gemaakt, geldt in brede zin: alleen tegen de juiste prijs zijn deze wijnen interessant. Bordeaux 2024 vraagt dus om scherpe selectie.
“Heb je nog iets nieuws ontdekt?” – een vraag die we regelmatig krijgen. En eerlijk is eerlijk: in de wijnwereld valt er altijd wat te ontdekken, maar écht vernieuwend is het niet altijd. Daarom zijn we extra enthousiast als we stuiten op een 'slapend' wijngebied waar ineens iets spannends gebeurt. Zoals in Madiran.