In Australië doen ze het: druiven ‘insmeren’ met zonnebrand! Het is daar momenteel hoogzomer en in de Hunter Valley, even ten noorden van Sydney, kunnen de temperaturen oplopen tot 45 graden. Net als mensen, verbranden druiven ook. Van veel druiven is de schil te dun om de hitte en UV-straling van de zon aan te kunnen, dus spuiten de wijnmakers daar zonnebrand op de druiven. Doen ze dat niet, dat gaat dat onherroepelijk ten koste van de kwaliteit van de wijn. De druiven drogen uit of verbranden letterlijk. Met die hitte is veel aandacht en zonnebrand niet alleen logisch, maar ook een bittere noodzaak.
In steeds meer voedselproducten worden PFAS-chemicaliën aangetroffen, en nu is ook wijn aan de beurt. Volgens een recent onderzoek van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) bevatten Europese wijnen opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een type PFAS. Deze zogenoemde ‘forever chemicals’ staan bekend om hun hardnekkigheid: ze breken nauwelijks af en hopen zich op in het milieu én in het menselijk lichaam.
De eerste proeverijen van Bordeaux 2024 geven een duidelijk beeld: deze jaargang is gemiddeld minder sterk dan de meeste recente jaren. De kwaliteit wordt vaak vergeleken met 2021, wat betekent dat de prijs doorslaggevend zal zijn voor de koopwaardigheid. Hoewel er op topniveau enkele verrassend geslaagde wijnen zijn gemaakt, geldt in brede zin: alleen tegen de juiste prijs zijn deze wijnen interessant. Bordeaux 2024 vraagt dus om scherpe selectie.
“Heb je nog iets nieuws ontdekt?” – een vraag die we regelmatig krijgen. En eerlijk is eerlijk: in de wijnwereld valt er altijd wat te ontdekken, maar écht vernieuwend is het niet altijd. Daarom zijn we extra enthousiast als we stuiten op een 'slapend' wijngebied waar ineens iets spannends gebeurt. Zoals in Madiran.