Mijn winkelmand
Je hebt geen producten in je winkelmand.
Je hebt geen producten in je favorieten staan.
Je hebt geen producten in je favorieten staan.
Je hebt geen producten in je winkelmand.
Je hebt geen producten in je winkelmand.
Agusti Torelló Mata
Home Agusti Torello Mata
Eerder schreef ik een stuk over cava in het algemeen en noemde daarbij één van de producenten die wij verkopen: Agusti Torelló Mata (ATM). Gezien het feit dat ATM gerekend mag worden tot de top vijf cavaproducenten en ze ruim een halve eeuw een uitmuntende reputatie genieten, mag deze producent wat meer uitgelicht worden.
Agusti Torelló Mata komt uit een gezien vol musici en kleermakers maar is op zeer jonge leeftijd erachter gekomen dat wijnmaken een passie was en dat hij de wijnwereld meer zag zitten dan die van muziek en kleding. In eerste instantie was hij werkzaam als consultant in de Penedès bij bestaande cavaproducenten. In 1959 werd het wijnbedrijf Agusti Torelló Mata opgericht. ATM is gevestigd in het hart van de Cavastreek: Sant Sadurni d’Anoia. Wat Beaune voor de Bourgogne is en Reims voor de Champagne, is Sant Sadurni d’Anoia voor cava.
Wat de cava’s van Agusti bijzonder maakt, is onder andere het feit dat het allemaal cava’s zijn uit één jaargang. Net zoals bij champagne, is het gebruikelijk om een cava te maken als blend van verschillende jaartallen: hiermee is het mogelijk om ondanks de wisselende weersomstandigheden per jaar toch altijd een constante kwaliteit op de markt te zetten. Het nadeel dat hierbij genoemd moet worden is het feit dat wijn een natuurproduct is en dat juist de verschillen door het weer net zoals bij alle andere wijn omarmd zou moeten worden omdat het bijdraagt aan de identiteit van de wijn. Zo denkt Agusti ook en daarom is zelfs zijn “huiscava” een cava met een jaartal.
Een ander aspect dat bijdraagt aan de kwaliteit van Agusti is het feit dat er alleen maar druiven worden gebruikt uit de gebiedjes die zich hebben bewezen als de allerbeste gebiedjes om cava te maken. Volgens de regels mag cava gemaakt worden uit een heleboel gebieden in Spanje. De wijnwereld is het wel eens dat de beste cava gemaakt wordt in Penedès (rondom Barcelona), maar ook binnen de Penedès zijn er enorme kwaliteitsverschillen. Omdat er in cava drie druivensoorten worden gebruikt (Xarel-lo, Macabeo, Parellada) en deze druiven alledrie andere eigenschappen hebben wat betreft moment van rijping, ideale temperatuur, enzovoorts, kun je je voorstellen dat er per druivensoort een ander gebied is dat de optimale omstandigheden heeft. Op die manier bepaalt Agusti welke druiven waar vandaan komen. Het resultaat is een cava bestaande uit druiven die alledrie het meest tot hun recht komen.
Agusti maakt een aantal cava’s en ik zal per cava kort toelichten wat de eigenschappen zijn: