Dit weekend heeft in Blaricum het 10 Jaar Wijnadvies Diner plaats gevonden. In het klassieke Vitus Gebouw in het oude Gooise dorpje verzamelde maar liefst 100 mensen zich voor een schitterend diner met bijpassende wijnen. De gastronomische leiding voor deze avond was in handen van Arjan Dijkman die o.a. een bekend gezicht uit de winkel is, maar daarnaast ook nog eens een zeer uitstekende chef. Tijdens deze avond werden ook voor het eerst de wijnen van Weingut Geil gepresenteerd. Rond middernacht verlieten de gasten in zeer uitbundige stemming weer het 'restaurant'.
Een glas wijn verliest wereldwijd terrein. Terwijl hard seltzers en cocktails aan populariteit winnen, blijft de kurkentrekker bij veel consumenten steeds vaker in de la liggen. Uit het nieuwste rapport van de International Organisation for Vine and Wine (OIV) blijkt dat er in 2024 wereldwijd aanzienlijk minder wijn is gedronken – zelfs zo weinig, dat het niveau van 1961 is bereikt.
Het zijn spannende weken voor Nederlandse wijnboeren. Door het warme weer is de bloei van de druivenstokken vroeg op gang gekomen, maar tot 1 mei blijft het risico op nachtvorst groot. Eén koude nacht kan grote schade aanrichten.
Exact 16 jaar geleden kochten wij voor het eerst wijn bij Domaine Saint Mitre. Getipt door een Belgische vriend kwamen we op het spoor van de toen nog jonge Phillip en Virginie. Het stel, opgegroeid in respectievelijk de Champagne en de Loire, wist één ding zeker: hun toekomst lag in de Provence. Want als je de lekkerste rosé van Frankrijk wilt maken (en daar is natuurlijk discussie over mogelijk), dan moet je dáár zijn.