Soms moet je jezelf even flink kwellen. Voelen hoe erg iets is om daarna het mooie leven weer volledig te kunnen waarderen. Zo doet een tijd heel hard werken je enorm goed om daarna tijdens een vakantie nog beter te beseffen hoe fijn vrije tijd is. Op vakantie creëer ik vaak zo’n moment door een spelletje te spelen; zoek de meest verschrikkelijke wijn op uit de supermarkt en ga hem proeven. Want de man die ooit het motto heeft bedacht ‘Het leven is te kort om slechte wijn te drinken’ heeft er toen niet bij stilgestaan hoe je er achter komt wat een slechte wijn is en wanneer je hem dan ooit geproefd moet hebben. Met de grootste 'dramafles' in mijn tas loop ik naar het strand en klap mijn stoeltje uit in hete zand. De zon straalt, het enige geluid dat ik hoor zijn de mooie golven en in de verte een paar spelende kinderen. Met gemak en in gepaste stilte draai ik de dop van de 2 euro 99 kostende fles.
De kleur
Aan de kleur valt me nog niks op. Het had zo van een lekkere Rhône-wijn kunnen zijn. Ik ruik en denk: ‘Wat is dit?!’ Langzaam begint mijn binnenpretje echt lekker los te komen en zeg zachtjes hardop ‘Het zal me toch niet al op mijn eerste vakantiedag gelukt zijn hè?’. Niks van fruit te bekennen in de geur. Het is meer de geur van zwaar beschimmeld mos. Wat een schande. Het hele proeven laat ik achterwegen. Ik gooi het glas in een keer leeg in het zand. Ik doe mijn ogen dicht en kan alleen maar denken aan al die verrukkelijke wijnen die ik in het verleden geproefd heb. Zo creëer je nog eens een ultiem geluksmoment!
Wie rosé zegt, denkt vaak aan een lichtroze glas op een zomerse dag. Maar rosé is veel meer dan dat ene beeld van een zalmkleurige dorstlesser op het terras. Achter die roze gloed gaat een verrassend breed palet schuil aan stijlen, smaken en kleuren. Rosé is geen bijzaak meer in de wijnwereld; het is een volwassen categorie met karakter, diversiteit en diepgang. Tijd om dieper in het glas te kijken.
Wie een fles Bordeaux uit een topjaar in handen heeft, voelt vaak meteen de spanning: dit móét een bijzondere fles zijn. In geen enkel ander wijngebied ter wereld wordt zó gelet op het wijnjaar als in Bordeaux. Maar wat maakt een wijnjaar goed of slecht? En betekent een zogenaamd ‘slecht’ jaar automatisch dat je de wijn moet laten staan?
Tijdens aflevering 10 van onze podcast Robuust hadden we het over iets opvallends: duurdere wijnen verkopen minder goed. Zonde, want juist deze wijnen zijn vaak het ontdekken waard. Maar hoe leer je zo’n wijn nu echt goed kennen? Een van de leukste manieren is door een wijnproeverij te organiseren waarbij je wijnen op een gestructureerde manier vergelijkt. Dat kan op twee manieren: een horizontale of een verticale proeverij. Beide methodes geven een uniek inzicht in de invloed van jaargang, wijnmaker en terroir, maar ze werken net even anders.