Op de grote wijnproeverij die wij organiseren op 24 september a.s. zullen ook diverse masterclasses worden gegeven door de wijnmakers. Totaal zullen er 10 wijnboeren zich presenteren op deze zaterdagmiddag bij Hotel Newport. Nadia van Waterkloof Estate uit Zuid-Afrika zal in een 'privé college' vertellen over het biodynamische wijnmaken. Ook zal er een masterclass zijn van het wijnhuis Novacella. En ook Esporão uit Portugal zal een goed verhaal vertellen over de innovatie in de wijnbouw. Op de dag zelf kunt u zich aanmelden voor één (of meerdere) van deze masterclasses.
Een glas wijn verliest wereldwijd terrein. Terwijl hard seltzers en cocktails aan populariteit winnen, blijft de kurkentrekker bij veel consumenten steeds vaker in de la liggen. Uit het nieuwste rapport van de International Organisation for Vine and Wine (OIV) blijkt dat er in 2024 wereldwijd aanzienlijk minder wijn is gedronken – zelfs zo weinig, dat het niveau van 1961 is bereikt.
Het zijn spannende weken voor Nederlandse wijnboeren. Door het warme weer is de bloei van de druivenstokken vroeg op gang gekomen, maar tot 1 mei blijft het risico op nachtvorst groot. Eén koude nacht kan grote schade aanrichten.
Exact 16 jaar geleden kochten wij voor het eerst wijn bij Domaine Saint Mitre. Getipt door een Belgische vriend kwamen we op het spoor van de toen nog jonge Phillip en Virginie. Het stel, opgegroeid in respectievelijk de Champagne en de Loire, wist één ding zeker: hun toekomst lag in de Provence. Want als je de lekkerste rosé van Frankrijk wilt maken (en daar is natuurlijk discussie over mogelijk), dan moet je dáár zijn.