De kerst is al bijna in zicht en daarmee natuurlijk ook de stress om het kerstdiner. Wat moet je op tafel zetten om je familie te verblijden en welke bijzondere wijnen schenk je daar bij. Inmiddels kan je niet meer aankomen met een driegangenmenu. Het moet wat meer zijn! Je begint met amuses en een voorgerecht en daarna nog maar een tweede voorgerecht. Hier kan je mooi drie verschillende witte wijnen bij combineren oplopend van ligt naar zwaarder. Voordat je dan het mooie hoofdgerecht en daarna kaas en daarna ook nog een dessert op tafel zet kan je mooi een 'tussengerecht' presenteren. Wat dat is doet er nu even niet toe. Het gaat me hier meer om de wijn die je daar bij gaat schenken! En dat moet voor mijn gevoel een rosé zijn. Ik hoor u denken, een rosé? Maar de winter is net begonnen, dat kan toch niet. Veel rosé wijnen kan je drinken tot de zomer 1,5 na de oogst van de rosé is geweest. Dus met de kerst van dit jaar is de rosé van het jaar daarvoor nog in prima conditie. Is het niet geweldig om bij het uitschenken van de rosé die u een paar maanden daarvoor zo vaak gedronken had een verhaal te vertellen over 'het moment van de zomer van het jaar'. Dit kan heel veel zijn. De fles op het strand met u geliefde, de fles op het balkon bij zonsondergang, de fles met een vriend na een nederlaag van uw favoriete voetbalclub of die bij de vele nederlagen van EK! Zo maak je van de wijnen die je laat begeleiden bij de gerechten niet alleen een partner in gastronomie maar ook een partner in de filosofie!
Eerlijk is eerlijk: het is misschien wat gewaagd om één rosé tot 'favoriet' te benoemen... maar in dit geval doe ik het toch.
Ieder jaar proef ik tientallen roséwijnen, maar telkens kom ik weer uit bij Saint Mitre – Cuvée M. De balans, de doordrinkbaarheid, het vakmanschap: deze rosé voldoet keer op keer aan alle verwachtingen. Het is zelfs de fles die ik standaard meeneem op vakantie. Gewoon, omdat ik zeker wil zijn van een goed glas wijn.
Als we het hebben over de risico’s in een wijngaard, denken de meeste mensen aan hagelbuien, nachtvorst of schimmelziekten. Maar wist je dat druivenranken ook een prooi zijn voor een heel leger aan dieren? Van schattige herten tot minuscuul ongedierte: allemaal kunnen ze grote schade aanrichten in de wijngaard.
Gisteravond zei ik het nog tijdens een masterclass over Bourgogne: ‘Hier worden de mooiste wijnen ter wereld gemaakt’. Een uitspraak die bij wijn natuurlijk altijd discutabel is. Maar die discussie durf ik best aan te gaan!