De kerst is al bijna in zicht en daarmee natuurlijk ook de stress om het kerstdiner. Wat moet je op tafel zetten om je familie te verblijden en welke bijzondere wijnen schenk je daar bij. Inmiddels kan je niet meer aankomen met een driegangenmenu. Het moet wat meer zijn! Je begint met amuses en een voorgerecht en daarna nog maar een tweede voorgerecht. Hier kan je mooi drie verschillende witte wijnen bij combineren oplopend van ligt naar zwaarder. Voordat je dan het mooie hoofdgerecht en daarna kaas en daarna ook nog een dessert op tafel zet kan je mooi een 'tussengerecht' presenteren. Wat dat is doet er nu even niet toe. Het gaat me hier meer om de wijn die je daar bij gaat schenken! En dat moet voor mijn gevoel een rosé zijn. Ik hoor u denken, een rosé? Maar de winter is net begonnen, dat kan toch niet. Veel rosé wijnen kan je drinken tot de zomer 1,5 na de oogst van de rosé is geweest. Dus met de kerst van dit jaar is de rosé van het jaar daarvoor nog in prima conditie. Is het niet geweldig om bij het uitschenken van de rosé die u een paar maanden daarvoor zo vaak gedronken had een verhaal te vertellen over 'het moment van de zomer van het jaar'. Dit kan heel veel zijn. De fles op het strand met u geliefde, de fles op het balkon bij zonsondergang, de fles met een vriend na een nederlaag van uw favoriete voetbalclub of die bij de vele nederlagen van EK! Zo maak je van de wijnen die je laat begeleiden bij de gerechten niet alleen een partner in gastronomie maar ook een partner in de filosofie!
Wie rosé zegt, denkt vaak aan een lichtroze glas op een zomerse dag. Maar rosé is veel meer dan dat ene beeld van een zalmkleurige dorstlesser op het terras. Achter die roze gloed gaat een verrassend breed palet schuil aan stijlen, smaken en kleuren. Rosé is geen bijzaak meer in de wijnwereld; het is een volwassen categorie met karakter, diversiteit en diepgang. Tijd om dieper in het glas te kijken.
Wie een fles Bordeaux uit een topjaar in handen heeft, voelt vaak meteen de spanning: dit móét een bijzondere fles zijn. In geen enkel ander wijngebied ter wereld wordt zó gelet op het wijnjaar als in Bordeaux. Maar wat maakt een wijnjaar goed of slecht? En betekent een zogenaamd ‘slecht’ jaar automatisch dat je de wijn moet laten staan?
Tijdens aflevering 10 van onze podcast Robuust hadden we het over iets opvallends: duurdere wijnen verkopen minder goed. Zonde, want juist deze wijnen zijn vaak het ontdekken waard. Maar hoe leer je zo’n wijn nu echt goed kennen? Een van de leukste manieren is door een wijnproeverij te organiseren waarbij je wijnen op een gestructureerde manier vergelijkt. Dat kan op twee manieren: een horizontale of een verticale proeverij. Beide methodes geven een uniek inzicht in de invloed van jaargang, wijnmaker en terroir, maar ze werken net even anders.