Hoe vaak komt het wel niet voor dat de wijn die je net nog heerlijk vond, na een hap van je eten is veranderd in een zure bom of zelfs compleet zijn smaak heeft verloren? Met alleen rood bij vlees en wit bij vis red je het niet en die conclusie is ook al lang achterhaald. Je moet de smaak van de wijn afstemmen op het gerecht of andersom. Kruiden, specerijen, sauzen en de natuurlijke smaak van een stuk vlees of vis bepalen welke wijn jij erbij kunt schenken. En andersom werkt het ook. Kies een gerecht dat past bij de door jou uitgekozen wijn. Een paar tips! Gebraden vlees gaat goed samen met rode wijn die vol en fruitig is. Je kunt ook kiezen voor een witte wijn die houtgerijpt is. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van gebraden kip met een mooie chardonnay. Ga je voor de oosterse keuken of stoomgroenten, dan passen frisse, droge wijnen met een klein zuurtje er goed bij. Maar met vlees alleen ben je er nog niet. Vaak zit er ook een sausje bij die behoorlijk van invloed kan zijn. Een rijke en volle crèmesaus verlangt bijvoorbeeld een frisse en evenwichtige tegenhanger. En ook sauzen op basis van olie en azijn (vinaigrettes) kunnen wel wat frisheid in een glas ernaast gebruiken. Het liefst een frisse, fruitige witte wijn of fruitige rode. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fruitige Pinot Noir. Is je vinaigrette te zuur? Gebruik dan wat meer olie en minder azijn. Bij de zomerse barbecue worden de potten barbecue saus uit de kast getrokken of misschien wel zelf gemaakt. Om daarmee te sparren kun je het best een kruidige syrah inschenken. Een aantal vuistregels:
In het geval van een gerecht met een hoge zoetgraad, moet de wijn altijd iets zoeter zijn.
If it grows together, it goes together (komt de wijn uit een bepaalde streek ga voor het streekgerecht. Negen van de tien keer zit je dan goed)
Een wijn en een gerecht moeten elkaar aanvullen, niet overheersen.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.