Hoe vaak komt het wel niet voor dat de wijn die je net nog heerlijk vond, na een hap van je eten is veranderd in een zure bom of zelfs compleet zijn smaak heeft verloren? Met alleen rood bij vlees en wit bij vis red je het niet en die conclusie is ook al lang achterhaald. Je moet de smaak van de wijn afstemmen op het gerecht of andersom. Kruiden, specerijen, sauzen en de natuurlijke smaak van een stuk vlees of vis bepalen welke wijn jij erbij kunt schenken. En andersom werkt het ook. Kies een gerecht dat past bij de door jou uitgekozen wijn. Een paar tips! Gebraden vlees gaat goed samen met rode wijn die vol en fruitig is. Je kunt ook kiezen voor een witte wijn die houtgerijpt is. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van gebraden kip met een mooie chardonnay. Ga je voor de oosterse keuken of stoomgroenten, dan passen frisse, droge wijnen met een klein zuurtje er goed bij. Maar met vlees alleen ben je er nog niet. Vaak zit er ook een sausje bij die behoorlijk van invloed kan zijn. Een rijke en volle crèmesaus verlangt bijvoorbeeld een frisse en evenwichtige tegenhanger. En ook sauzen op basis van olie en azijn (vinaigrettes) kunnen wel wat frisheid in een glas ernaast gebruiken. Het liefst een frisse, fruitige witte wijn of fruitige rode. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fruitige Pinot Noir. Is je vinaigrette te zuur? Gebruik dan wat meer olie en minder azijn. Bij de zomerse barbecue worden de potten barbecue saus uit de kast getrokken of misschien wel zelf gemaakt. Om daarmee te sparren kun je het best een kruidige syrah inschenken. Een aantal vuistregels:
In het geval van een gerecht met een hoge zoetgraad, moet de wijn altijd iets zoeter zijn.
If it grows together, it goes together (komt de wijn uit een bepaalde streek ga voor het streekgerecht. Negen van de tien keer zit je dan goed)
Een wijn en een gerecht moeten elkaar aanvullen, niet overheersen.
Wie rosé zegt, denkt vaak aan een lichtroze glas op een zomerse dag. Maar rosé is veel meer dan dat ene beeld van een zalmkleurige dorstlesser op het terras. Achter die roze gloed gaat een verrassend breed palet schuil aan stijlen, smaken en kleuren. Rosé is geen bijzaak meer in de wijnwereld; het is een volwassen categorie met karakter, diversiteit en diepgang. Tijd om dieper in het glas te kijken.
Wie een fles Bordeaux uit een topjaar in handen heeft, voelt vaak meteen de spanning: dit móét een bijzondere fles zijn. In geen enkel ander wijngebied ter wereld wordt zó gelet op het wijnjaar als in Bordeaux. Maar wat maakt een wijnjaar goed of slecht? En betekent een zogenaamd ‘slecht’ jaar automatisch dat je de wijn moet laten staan?
Tijdens aflevering 10 van onze podcast Robuust hadden we het over iets opvallends: duurdere wijnen verkopen minder goed. Zonde, want juist deze wijnen zijn vaak het ontdekken waard. Maar hoe leer je zo’n wijn nu echt goed kennen? Een van de leukste manieren is door een wijnproeverij te organiseren waarbij je wijnen op een gestructureerde manier vergelijkt. Dat kan op twee manieren: een horizontale of een verticale proeverij. Beide methodes geven een uniek inzicht in de invloed van jaargang, wijnmaker en terroir, maar ze werken net even anders.