Château Margaux wil zijn ‘grand vin’ binnen een jaar of drie als geheel ‘organisch’ in de handel brengen. Dat geldt niet voor de tweede en derde wijn van deze appellation communale, tevens een premier grand cru classé. Margaux heeft de laatste jaren proeven genomen met verschillend bewerkte percelen. Die hebben uitgewezen dat de organisch gekweekte druiven de mooiste tannines opleveren.Het kurkprobleem denkt het château straks te vermijden door flesafsluiting door middel van een schroefdop.
Het zijn spannende weken voor Nederlandse wijnboeren. Door het warme weer is de bloei van de druivenstokken vroeg op gang gekomen, maar tot 1 mei blijft het risico op nachtvorst groot. Eén koude nacht kan grote schade aanrichten.
Exact 16 jaar geleden kochten wij voor het eerst wijn bij Domaine Saint Mitre. Getipt door een Belgische vriend kwamen we op het spoor van de toen nog jonge Phillip en Virginie. Het stel, opgegroeid in respectievelijk de Champagne en de Loire, wist één ding zeker: hun toekomst lag in de Provence. Want als je de lekkerste rosé van Frankrijk wilt maken (en daar is natuurlijk discussie over mogelijk), dan moet je dáár zijn.
Deze week hebben we Victor van Galen te gast in onze wekelijke wijnpodcast Robuust. Victor is sinds 2019 de producent van onze documentaires die we maken in Frankrijk en Nederland. Maar sinds dit jaar ontdekken we de meest opvallende wijngebieden van Europa.