Ieder zelf respecterend wijndorp houdt eens per jaar wel een Wijnconcours. Alle inwoners trekken er op uit om de plaatselijke wijnproevers aan het werk te zien tijdens deze bijzondere gebeurtenis. Aan het eind van deze gezellige avond maken zij bekend welk wijnhuis een bronzen, zilveren of gouden medaille om de soms zo koude halzen van hun flessen mogen hangen.
In Nederland wordt het iets anders aangepakt en wordt de ‘Wijn van het Jaar’ gekozen. Een select groepje is verantwoordelijk voor de uitslag en hebben de haast onmogelijke taak om één wijnwinnaar te kiezen. En dat te bedenken dat de wijnen van over de hele wereld komen.
Olympische Wijn
Tijdens de dramatische race van onze Sven Kramer had ik opeens een ingeving. Waarom creëren we niet een IOWC (Internationaal Olympisch Wijn Comité)? Ieder wijnland stuurt zijn beste wijn in en er wordt door een groot internationaal proefpanel bepaald wie wereldwijd de bronzen, zilveren of gouden medaille wint.
Nog beter: we doen helemaal niks meer met die jury’s. Laat de wijndrinker zelf maar bepalen welke wijn op het bovenste treetje van Medal Plaza mag staan! Ik ga voor de laatste optie!
Gisteravond zei ik het nog tijdens een masterclass over Bourgogne: ‘Hier worden de mooiste wijnen ter wereld gemaakt’. Een uitspraak die bij wijn natuurlijk altijd discutabel is. Maar die discussie durf ik best aan te gaan!
Iedere wijnliefhebber kent ‘m: dat metalen of plastic hoedje dat strak om de hals van de wijnfles zit – de capsule. Je snijdt hem eraf met je kurkmes, of je peutert er wat onhandig aan tot hij eindelijk loslaat. En dan, eindelijk, mag de kurk eruit.
Iedereen die wel eens een wijn-spijsavond heeft meegemaakt, weet: er is weinig dat zo vanzelfsprekend samen lijkt te gaan als wijn en kaas. Maar wist je dat de allerbeste combinaties vaak ontstaan wanneer de kaas en wijn uit hetzelfde gebied komen? Dat is geen toeval. Het is het resultaat van eeuwenlange traditie, lokaal terroir en smaakontwikkeling die hand in hand zijn gegaan.