Inmiddels ben ik verhuisd met de wijnwinkel. Ach, verhuizen kon je het niet echt noemen. 15 Meter hebben we gelopen met de flessen om ze in de nieuwe wijnkasten te leggen in het bijzonder mooie pand waar we nu zitten. De opening is geweest. 300 Mensen zijn er op af gekomen en het was een bijzonder gezellige avond. Na enige tijd ben ik op een paar wijndozen geklommen om een kort woord te richten tot de mensen die me hebben geholpen om deze mijlpaal te bereiken. Buiten, op de straat, heeft de officiële openingshandeling plaatsgevonden door middel van het ‘sarbreren’ van een fles Cava door mijn vader. Ik had me nooit voorgesteld dat er zo veel mensen op de opening af zouden komen. Er werd tot in de late uurtjes genoten van de lekkere happen en de mooie wijnen. Iedereen kwam en ging met een brede lach op het gezicht. De laatste die weg ging was ik zelf met de grootste glimlach. Als de opening een voorbode is voor wat gaat komen, dan zit het wel goed!
Wie rosé zegt, denkt vaak aan een lichtroze glas op een zomerse dag. Maar rosé is veel meer dan dat ene beeld van een zalmkleurige dorstlesser op het terras. Achter die roze gloed gaat een verrassend breed palet schuil aan stijlen, smaken en kleuren. Rosé is geen bijzaak meer in de wijnwereld; het is een volwassen categorie met karakter, diversiteit en diepgang. Tijd om dieper in het glas te kijken.
Wie een fles Bordeaux uit een topjaar in handen heeft, voelt vaak meteen de spanning: dit móét een bijzondere fles zijn. In geen enkel ander wijngebied ter wereld wordt zó gelet op het wijnjaar als in Bordeaux. Maar wat maakt een wijnjaar goed of slecht? En betekent een zogenaamd ‘slecht’ jaar automatisch dat je de wijn moet laten staan?
Tijdens aflevering 10 van onze podcast Robuust hadden we het over iets opvallends: duurdere wijnen verkopen minder goed. Zonde, want juist deze wijnen zijn vaak het ontdekken waard. Maar hoe leer je zo’n wijn nu echt goed kennen? Een van de leukste manieren is door een wijnproeverij te organiseren waarbij je wijnen op een gestructureerde manier vergelijkt. Dat kan op twee manieren: een horizontale of een verticale proeverij. Beide methodes geven een uniek inzicht in de invloed van jaargang, wijnmaker en terroir, maar ze werken net even anders.