Producenten in Pommard, in de Bourgogne, zijn bezig om een verzoek in te dienen bij INOA (Institut National des Appellations d'Origine) om de premier cru terroirs Rugiens en Epenots te bevorderen tot grand cru. De laatste classificatieronde van 1936 had geen grand crus toegekend aan terroirs in Pommard. Sinds april van dit jaar wordt er door specialisten gewerkt aan een rapport dat moet bewijzen waarom Rugiens (iets kleiner dan 13 hectare) en Epenots (27 hectares) de grand cru status verdienen. Dit gebeurt op basis van terroir, geschiedenis en prijs. Een kleine uitdaging is dat de twee kleine stukjes terroir ook weer zijn onderverdeeld in kleine percelen die in kwaliteit verschillen. In 1936 waren wijnboeren uit Pommard meer bezig met bescherming van de naam Pommard omdat er veel wijn op de markt verscheen onder de naam Pommard.. Hierdoor hebben wijnboeren waarschijnlijk de plank misgeslagen en is er toen geen grand cru status toegekend aan terroirs. Het rapport zal begin 2012 worden ingediend aan INAO Pommard heeft op dit moment 27 premier crus en een perceeloppervlakte van 320 hectare. Na ontvangst van het rapport zal INOA verifieren of Pommard de status grand cru verdient.
Deze week nemen we Robuust op vanuit een prachtige omgeving: het wijngebied Rheinhessen in Duitsland. Niet zomaar een trip, maar een bezoek aan het stagebedrijf van Mart – onze mentor bij het maken van onze eigen wijn.
Deze zaterdag is het zover: de Grote Rosé Dag 2025!
Tussen 14:00 en 17:00 uur kun je in beide winkels maar liefst 8 van onze favoriete rosé’s komen proeven. En het wordt nog beter: ze zijn die dag ook nog eens met mooie kortingen te koop. We zouden hier natuurlijk een heel verhaal van kunnen maken, maar eerlijk is eerlijk — in die eerste alinea staat eigenlijk alles wat je moet weten. Dus al te veel extra tekst zou een beetje zonde van je tijd zijn.
Misschien heb je het al eens voorbij horen komen: we zijn bezig met het maken van onze eigen wijn. En niet ergens ver weg in Frankrijk of Italië, maar gewoon in Twente! Wat begon als een nieuwsgierige zoektocht langs Nederlandse wijnbedrijven, groeide uit tot een serieus project.