Producenten in Pommard, in de Bourgogne, zijn bezig om een verzoek in te dienen bij INOA (Institut National des Appellations d'Origine) om de premier cru terroirs Rugiens en Epenots te bevorderen tot grand cru. De laatste classificatieronde van 1936 had geen grand crus toegekend aan terroirs in Pommard. Sinds april van dit jaar wordt er door specialisten gewerkt aan een rapport dat moet bewijzen waarom Rugiens (iets kleiner dan 13 hectare) en Epenots (27 hectares) de grand cru status verdienen. Dit gebeurt op basis van terroir, geschiedenis en prijs. Een kleine uitdaging is dat de twee kleine stukjes terroir ook weer zijn onderverdeeld in kleine percelen die in kwaliteit verschillen. In 1936 waren wijnboeren uit Pommard meer bezig met bescherming van de naam Pommard omdat er veel wijn op de markt verscheen onder de naam Pommard.. Hierdoor hebben wijnboeren waarschijnlijk de plank misgeslagen en is er toen geen grand cru status toegekend aan terroirs. Het rapport zal begin 2012 worden ingediend aan INAO Pommard heeft op dit moment 27 premier crus en een perceeloppervlakte van 320 hectare. Na ontvangst van het rapport zal INOA verifieren of Pommard de status grand cru verdient.
Deze zomer waren wij in Chianti en het voelde alsof we de streek opnieuw ontdekten. Wat is het leven daar goed. Glooiende wijngaarden zover je kijkt, kleine dorpjes met de beste trattoria’s en natuurlijk heerlijke wijnen. Meestal rood en gemaakt van de altijd fijne Sangiovese.
Een heel jaar lang hebben we hiernaartoe gewerkt. Na onze zoektocht naar de mogelijkheid om een eigen wijngaard te starten, zijn we in 2025 zelf aan de slag gegaan in Twente. Het werd een avontuur vol uitdagingen, nieuwe ontdekkingen en vooral heel veel plezier. En vanaf vandaag kun je alles volgen op YouTube.
Rebottled geeft wijnflessen een nieuw leven. In plaats van ze weg te gooien veranderen zij gebruikte flessen in stijlvolle glazen, karaffen en woonaccessoires. Het resultaat is een unieke collectie die mooi is om te zien en ook nog eens goed is voor de wereld.