Uit het filmpje op de Social Media! 

REBOTTLED
  • Sinds 2006
  • Vanaf €75,- GRATIS thuis
  • Bezorging door heel NL + BE
  • Meest multimediale wijnbedrijf van Nederland
  • Voor 16:00 besteld, vaak morgen in huis
Menu
Mijn favorieten

Mijn favorieten

Je hebt geen producten in je favorieten staan.

Mijn winkelmand

Mijn winkelmand

Je hebt geen producten in je winkelmand.

Home Actueel Wanneer begint de druivenoogst in Europa? Een overzicht per gebied

Wanneer begint de druivenoogst in Europa? Een overzicht per gebied

Nieuws
5 augustus 2025
Rutger Siersma
Leestijd: 3 min

Klimaatverandering

Wie tijdens zijn zomervakantie door de wijnvelden van Frankrijk, Italië of Spanje rijdt, ziet het al: volle druiventrossen hangen te rijpen in de zon. Toch duurt het vaak nog even voordat de pluk écht begint. Al merken we dat de oogst, mede door klimaatverandering, steeds iets vroeger op gang komt. Waar vroeger begin september het startsein werd gegeven, begint in sommige regio’s de oogst nu al in augustus.

Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde oogstperiode per bekend Europees wijngebied:

Frankrijk

  • Bourgogne: Eind augustus tot half september

  • Bordeaux: Begin tot eind september (witte druiven eerder dan rode)

Italië

  • Valpolicella (Veneto): Half september tot begin oktober

  • Toscane: Half september tot begin oktober (Sangiovese vaak iets later)

Spanje

  • Rioja: Eind augustus tot half september

  • Rueda: Eind augustus tot begin september (vooral witte druiven zoals Verdejo)

En hoe zit het in Nederland?

In eigen land vindt de oogst logischerwijs iets later plaats, door het koelere klimaat. In wijngaarden zoals in de Achterhoek, Limburg of Twente begint de pluk meestal rond eind september tot half oktober, afhankelijk van het druivenras en het weer in het groeiseizoen. Toch zien we ook hier dat warme zomers en droge periodes de oogst iets naar voren kunnen schuiven.

Voor jou geselecteerd om te lezen

Stel je vraag via WhatsApp