De wereld van het proeven is wellicht net zo wonderlijk als de wijnwereld. De twee zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Genieten van wijn zonder echt te proeven is simpelweg zonde. Met de mond nemen we smaken waar, dat klopt, maar net zo belangrijk is onze neus. Zonder neus geen geurbeleving en ook zeker geen goede smaakbeleving. Wie wel eens goed verkouden zijn of haar lievelingswijn heeft gedronken, weet dit als geen ander. Eigenlijk zijn er twee soorten geursensaties: de geuren die je ruikt van buitenaf als je door je neus inademt en de geuren die je waarneemt in je mond. Die laatste geuren komen vrij bij het proeven van voedsel. Zodra het eten of drinken zich gaat vermengen met het speeksel en de warmte in je mond, komen er nieuwe geurmoleculen vrij. Ruiken doe je dus ook met je mond. Dat de neus een essentieel onderdeel is van onze smaakbeleving blijkt ook wel uit het feit dat we vele malen meer reukcellen hebben dan smaakcellen. Ouder worden is voor sommigen een probleem. Tegen de rimpels smeren we massaal crème op ons gezicht en in de sportschool proberen we zo vitaal mogelijk te blijven. Er is echter één aspect van het ouder worden dat voor fijnproevers maar moeilijk te verkroppen is. We verliezen onze reukzin naarmate we ouder worden. Gemiddeld genomen zal je reukzin met de helft afnemen tussen je vijfenzestigste en tachtigste levensjaar. Daarom is het des te belangrijker en trouwens ook leuker, om je bewust te zijn van geuren. Neem ze in je op bij het proeven. Ruik eens goed wanneer je buiten loopt of wanneer je eet en denk na over wat je precies ruikt. Je zal zowel je eten als een goed glas wijn beter waarderen.
Wie rosé zegt, denkt vaak aan een lichtroze glas op een zomerse dag. Maar rosé is veel meer dan dat ene beeld van een zalmkleurige dorstlesser op het terras. Achter die roze gloed gaat een verrassend breed palet schuil aan stijlen, smaken en kleuren. Rosé is geen bijzaak meer in de wijnwereld; het is een volwassen categorie met karakter, diversiteit en diepgang. Tijd om dieper in het glas te kijken.
Wie een fles Bordeaux uit een topjaar in handen heeft, voelt vaak meteen de spanning: dit móét een bijzondere fles zijn. In geen enkel ander wijngebied ter wereld wordt zó gelet op het wijnjaar als in Bordeaux. Maar wat maakt een wijnjaar goed of slecht? En betekent een zogenaamd ‘slecht’ jaar automatisch dat je de wijn moet laten staan?
Tijdens aflevering 10 van onze podcast Robuust hadden we het over iets opvallends: duurdere wijnen verkopen minder goed. Zonde, want juist deze wijnen zijn vaak het ontdekken waard. Maar hoe leer je zo’n wijn nu echt goed kennen? Een van de leukste manieren is door een wijnproeverij te organiseren waarbij je wijnen op een gestructureerde manier vergelijkt. Dat kan op twee manieren: een horizontale of een verticale proeverij. Beide methodes geven een uniek inzicht in de invloed van jaargang, wijnmaker en terroir, maar ze werken net even anders.