De wereld van het proeven is wellicht net zo wonderlijk als de wijnwereld. De twee zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Genieten van wijn zonder echt te proeven is simpelweg zonde. Met de mond nemen we smaken waar, dat klopt, maar net zo belangrijk is onze neus. Zonder neus geen geurbeleving en ook zeker geen goede smaakbeleving. Wie wel eens goed verkouden zijn of haar lievelingswijn heeft gedronken, weet dit als geen ander. Eigenlijk zijn er twee soorten geursensaties: de geuren die je ruikt van buitenaf als je door je neus inademt en de geuren die je waarneemt in je mond. Die laatste geuren komen vrij bij het proeven van voedsel. Zodra het eten of drinken zich gaat vermengen met het speeksel en de warmte in je mond, komen er nieuwe geurmoleculen vrij. Ruiken doe je dus ook met je mond. Dat de neus een essentieel onderdeel is van onze smaakbeleving blijkt ook wel uit het feit dat we vele malen meer reukcellen hebben dan smaakcellen. Ouder worden is voor sommigen een probleem. Tegen de rimpels smeren we massaal crème op ons gezicht en in de sportschool proberen we zo vitaal mogelijk te blijven. Er is echter één aspect van het ouder worden dat voor fijnproevers maar moeilijk te verkroppen is. We verliezen onze reukzin naarmate we ouder worden. Gemiddeld genomen zal je reukzin met de helft afnemen tussen je vijfenzestigste en tachtigste levensjaar. Daarom is het des te belangrijker en trouwens ook leuker, om je bewust te zijn van geuren. Neem ze in je op bij het proeven. Ruik eens goed wanneer je buiten loopt of wanneer je eet en denk na over wat je precies ruikt. Je zal zowel je eten als een goed glas wijn beter waarderen.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.