Pierre-Yves Colin-Morey
Dat is nog eens een bek vol. Pierre-Yves is de voornaam van de beste man. Colin is een zéér gerespecteerde achternaam in wijnmakend Bourgogne. Vader Marc Colin heeft bijna eigenhandig Saint-Aubin op de kaart gezet en dat is precies waar Pierre-Yves Colin-Morey het vak geleerd heeft. Tot 2005 was hij hoofdwijnmaker voor de wijnen van zijn vader. In 2005 heeft hij samen met Caroline Morey (vandaar de Colin-Morey!) een domaine gekocht in Chassagne-Montrachet met 6 hectare wijngaard waarvan het overgrote deel binnen Chassagne-Montrachet ligt.
Pierre-Yves Colin-Morey werkt biologisch, of nog beter gezegd: volgens de lutte raisonnée-filosofie. Dit komt grofweg op het volgende neer: er wordt zo veel mogelijk biologisch gewerkt en met zo min mogelijk niet-natuureigen stoffen, maar wanneer de weersomstandigheden zo abominabel zijn dat de oogst dreigt te mislukken mag er worden ingegrepen. Wel zo eerlijk.
Ondanks het feit dat witte Bourgognes worden gezien als de grootste witte wijnen ter wereld, zijn internationale wijncritici het wel eens met elkaar dat er een hoop “lastige” wijnen worden gemaakt. Te veel hout; te laat geoogst; te weinig frisheid; te weinig variatie tussen jaren, producenten of wijngaarden… allemaal kritieken die veelgehoord zijn en eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ze lang niet altijd onterecht zijn.
Chardonnay is een edele druif die zich goed leent voor houtgebruik, battonage (het doorroeren van de dode gistcellen voor meer aromatiek). Het is ook geen aromatische druivensoort, waardoor er veel ruimte is voor de voorkeuren van de wijnmaker. Het resultaat is – als veel wijnmakers hetzelfde denken, namelijk véél hout en véél battonage – dat een hoop Chardonnay op elkaar lijkt. De wijnen van Pierre-Yves Colin-Morey zijn niet zo. Met opvoeding op hout, maar vaak één jaar oud en druiven die niet zeer laat geoogst zijn, hebben de wijnen van Pierre-Yves wat zoveel witte Bourgognes missen: elegantie. Het zijn grote, volle wijnen; met respect naar Chardonnay gemaakt, maar niet over de top.
Le Montrachet
Zijn lijn wijnen beslaat het hele spectrum witte bourgognes: hij maakt een voortreffelijke Bourgogne blanc, een aantal villagewijnen (Santenay, Chassagne), een heel stuk premiers crus (Meursault Charmes, Chassagne, etc.) en een aantal grands crus (Corton-Charlemagne, Batard-Montrachet en zelfs Le Montrachet). De stijl die door al zijn wijnen te vinden is, is een stijl van kracht in elegantie. Mineraliteit en voldoende zuren houden de wijn verteerbaar terwijl er een ongelooflijke kracht in de wijnen zit. Le Montrachet van Pierre-Yves hoort zonder meer bij de allergrootste witte wijnen ter wereld; gelukkig mag de ordinaire Bourgogne blanc er ook prima zijn.
Bij zoveel kwaliteit hoort uiteraard een prijskaartje en er moet inderdaad gezegd worden: de wijnen van Pierre-Yves zijn niet de allergoedkoopste. De bourgogne blanc komt neer op zo’n twintig euro en de Meursault 1er cru kost al tegen de 80 euro. Desalniettemin zijn al zijn wijnen het proberen waard en hé: de feestdagen staan voor de deur. Wat is nou een beter excuus dan Kerst om een mooie fles Pierre-Yves Colin-Morey te drinken?
Home > Pierre-Yves Colin-Morey