Alcohol in wijn
Is Alcohol in wijn belangrijk?
Deze titel is misschien wat misleidend. Uiteraard is het feit dat er alcohol in wijn zit belangrijk, om sociale, veiligheids- en gezondheidsredenen. Wat ik bedoel aan te kaarten is: het verschil tussen een wijn met 11% alcohol en een wijn met 14,5% alcohol; is dat relevant? Ik hoor veel mensen, klanten en bekenden, zeggen dat ze op zoek zijn naar wijnen met weinig alcohol. Het is zelfs een van de globale wijntrends van dit jaar: wijnen met weinig alcohol. Als ik vraag waarom is het antwoord bijna altijd “omdat ik dat lekkerder vind”. Nu, over smaak valt niet te twisten, dus ik ontken op geen enkele wijze de waarheid van die uitspraak. Ik ben alleen wel van mening dat de smaak van alcohol en dus de verschillen in smaak tussen wijnen met weinig en wijnen met veel alcohol, iets genuanceerder is. Laten we één ding vooropstellen: de smaak van alcohol is altijd ongewenst. Hoe smaakt alcohol? Opgelost in water smaakt het enigszins zoetig, maar in wijn proef je het vaak door een ietwat branderig gevoel achter in je keel. De ervaren proever voegt daar inderdaad aan toe dat veel alcohol de wijn zwaarder maakt, rijper en inderdaad iets zoeter. Wanneer proef je de alcohol in de wijn? Ik heb wijnen geproefd met 12% alcohol waar de alcohol overduidelijk aanwezig was, en ik heb wijnen van meer dan 15% alcohol geproefd waar dat totaal niet het geval was. Je kunt stellen dat het de kunst van de wijnmaker is, de alcohol te verbergen. Knap gemaakte wijnen zijn nooit branderig of hard; matige wijnen wel. Één van de oorzaken is een te snelle vergisting. Kun je nu zeggen dat je houdt van weinig of juist veel alcohol in wijn? Lastig: je kunt zeggen dat de wijnen met weinig alcohol veelal frisser en lichter zijn, en dat je dat lekker of juist niet lekker vindt. Wijnen hoog in de alcohol zijn daarentegen vaak mondvullender en zwaarder. Aan de andere kant: als de wijn goed gemaakt is, proef je de alcohol nooit en zou het niet (te zwaar) mee moeten tellen in je keuze. Dit geldt alleen als het goede wijn is!
Kwaliteit is uiteindelijk het belangrijkste!
Afsluitend een klein wijnfeitje: de gistcellen die suiker omzetten in alcohol, kunnen maximaal 15 à 16% alcohol. Daarboven sterven de gistcellen door de alcohol die ze zelf hebben aangemaakt. Een soort zelfmoord kun je het noemen. Port, Sherry en dessertwijnen kunnen wel alcohol tot 20% hebben, maar dan is het toegevoegd. Mijn advies is: koop je wijn op plekken waar je weet dat de wijn goed is (zoals bij ons), en laat dan in het midden of hoeveel alcohol de wijn bevat. Kwaliteit is uiteindelijk het belangrijkste!
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Alcohol in wijn