De wals- ruik- en slurptechniek
De één vindt het er gek uitzien en de ander hoopt alleen maar ook ooit zo’n mooie wals in de pols te hebben. Ik heb het over de proeftechnieken die bij wijn komen kijken wanneer je net nog een beetje extra van je wijn wil genieten. Dit zijn de drie basisstappen van het proeven en genieten.
Wals
Ten eerste moet je het glas niet te vol schenken wanneer je wil gaan walsen. De kans dat de helft er overheen klotst is te groot en dat is gewoonweg zonde. Maar waarom walsen we? Door het walsen van je wijn zullen de aanwezige aroma’s zich openen waardoor je ineens veel meer zult ruiken in je wijn dan wanneer je gelijk je neus in het glas stopt. Test het verschil maar eens. Mocht je niet zo’n handige los-uit-pols-walser zijn, dan kun je ook het glas op een vlakke ondergrond zetten en ronddraaiende bewegingen maken terwijl je de voet vasthoudt.
Ruiken
Ik zei het net al: na het walsen kun je de vrijgekomen aroma’s echt goed ruiken. Er kan van alles in een wijn zitten, van bloemetjes tot kattenpis (echt waar en nee, dat is zeker geen slecht teken) en van fris jong fruit tot de geur van een paardenstal. Als je op internet zoekt op het woord ‘aromawiel’ kun je afbeeldingen vinden van verschillende geuren en smaken die in wijn kunnen zitten. Leuk om dat thuis op de bank eens te ontdekken in de wijn.
Slurpen
Het slurpen is nu niet echt het meest charmante onderdeel van het proeven. In restaurants proberen we juist zo netjes mogelijk te eten en te drinken om vervolgens bij de wijn van die rare geluiden te maken. Toch heeft het zeker een functie. Je zorgt er zo voor dat er zuurstof bij de wijn komt waardoor de smaken zich nog meer zullen ontvouwen. Ook hier kan het aromawiel weer van pas komen.
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > De wals- ruik- en slurptechniek