Het belang van een wijnvat
Wijn wordt al lang niet meer alleen in houten vaten gerijpt en roestvrijstalen tanks zijn een prima alternatief. Toch heeft een houten wijnvat zeker nut. Wijnen zouden toch erg anders smaken als ze het wijnvat niet gezien zouden hebben. Eikenhouten wijnvaten hebben een stof in zich die aroma’s bevorderen en de wijn een vollere smaak kunnen geven. Er zijn drie verschillende soorten hout waar de meeste wijnvaten van worden gemaakt: twee soorten Frans eikenhout (wintereik en de zomereik) en Amerikaans eiken (witte eik). Je hoort mensen af en toe wel eens zeggen dat een wijn zoveel jaar op Frans of Amerikaans eiken heeft gelegen. Het verschil tussen de twee is de hoeveelheid smaak die afgegeven wordt aan de wijn. Amerikaans eiken geeft wat sterkere hout- en vanillearoma’s af. Eikenhouten wijnvaten zijn duur en worden vrijwel helemaal met de hand gemaakt op de oude, ambachtelijk manier waarbij het hout wordt verhit om te kunnen buigen. De typische aroma’s die een wijnvat afgeeft, komen al in een wijn voor als het hout tijdens het maken van het wijnvat ook maar heel even verhit is geweest. Hoe langer de duur van het verhitten, des te complexer de aroma’s zullen worden. De levensduur van een wijnvat is niet oneindig. Elke keer wanneer een wijnvat wordt gebruikt, vermindert de hoeveelheid smaak die afgegeven wordt. Soms komen er ook typische houtaroma’s in een wijn voor zonder dat de wijn op een houten vat heeft kunnen rijpen. Wijnmakers kunnen in een roestvrijstalen tank ook houtsnippers gebruiken om het een smaakje te geven. Toch zal dat aroma minder intens zijn dan bij het eeuwenoude wijnvat.
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Het belang van een wijnvat