Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wat is low alcohol wijn?

Wijnadvies blog op 29 april 2021
Wat is low alcohol wijn?

Tussenoplossing

Dat er alcohol in wijn zit is een gegeven waar menig sterveling heel blij van wordt. Toch zijn er ook veel mensen blij met  alcoholvrije wijn. Al zijn er altijd weer andere personen die betwisten of dit dan wel wijn mag heten. Een perfecte tussenoplossing is low alcohol wijn.

Alcoholpercentage 

Wanneer je de gistcellen hun gang laat gaan kan er een maximaal alcoholpercentage van 16,3% worden bereikt. De cellen die de suikers omzetten naar alcohol overleven zelf een hoger percentage niet. Als de druifjes bij een gemiddelde rijpheid een beetje hun best doen is het minimale alcoholpercentage toch al snel 11%.

Bekijk al onze alcoholvrije wijnen

Indianentooi

Met deze marge aan alcohol is er toch altijd het risico dat je opeens met een indianentooi op je hoofd de hoelahoep staat te dansen in het plaatselijke literaire café. Iets wat een dag later toch minder vrolijk bleek te zijn als op de avond zelf. Alcohol blijft simpelweg een gevaarlijk ‘goedje’.

Speciaalbieren

Een nieuwe trend in de wijnwereld is low alcohol wijn. Een wijn met een alcoholpercentage van tussen de 4 en 10 procent. Een hoeveelheid die doet denken aan die van speciaalbieren. Van deze wijnen kan je makkelijk wat meer glazen drinken zonder een beschamende indruk achter te laten.

Twee processen

Om een wijn met minder alcohol te krijgen moet je niet voortijdig het gistproces stoppen. De suikers die je dan overhoudt zullen de wijn erg zoet maken. Er zijn twee processen om de alcohol uit wijn te halen:

Vacuüm distillatie

De wijn wordt vacuüm gezogen op kamertemperatuur. Door de lage druk verdampt de alcohol op kamertemperatuur uit de wijn. Niet vluchtige delen zoals mineralen, vitaminen, suikers en zuren blijven behouden. Gekookte geuren ontstaan er niet. Een nadeel is dat andere vluchtige elementen ook gaan koken en mee verdampen. Aroma’s gaan dus toch nog verloren. De aroma’s zijn wel weer terug te stoppen, maar toch ontbreekt de oorspronkelijke smaak.

Membraan filtering

Omgekeerde osmose is momenteel de populairste methode onder de membraan filter technieken. Met een dun filter (een membraan) wordt de alcohol uit de wijn gehaald. Omdat dit gebeurt bij een lage temperatuur, blijven de meeste aroma’s behouden. Gekookte geuren ontstaan niet. Een nadeel van deze techniek is dat er elementen worden weggefilterd die eigenlijk in de wijn hadden moeten blijven. Er verdwijnen dus toch nog aroma’s. Uiteindelijk blijft er vaak nog ca. 0,5% alcohol in de wijn over, hoewel het mogelijk is om nog lagere alcoholniveaus te bereiken.

Lees Tip: Dry January een hype of een traditie

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wat is low alcohol wijn?

© 2025 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp