Vragen? Bel: 035 888 95 95

Eerste BOB in Nederland

Wijnadvies nieuws op 2 januari 2018
Eerste BOB in Nederland

Maasvallei Limburg

De eerste Europese versie van de ‘Appelation Controlée’, de ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’, is toegekend aan het wijngebied: ‘Maasvallei Limburg. Dit is een wereldwijde primeur, omdat het één wijngebied waar de grens van België en Nederland dwars doorheen loopt.

BOB

De afkorting voor de ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ is BOB geworden. Een afkorting die we meer zien in combinatie met drank.

Wijngoed Thorn

De BOB Maasvallei Limburg is tot stand gekomen door een jarenlange inspanning van Wijngoed Thorn uit Nederland en Wijndomein Aldeneyck uit België. Thorn is het enige Nederlandse bedrijf binnen het herkomstgebied. In Belgie zijn er op dit moment 10 wijnhuizen aangesloten.

Eisen

In de BOB Maasvallei moet de wijn van nature minimaal 9,5% alcohol hebben en minimaal 4,5 gram zuren per liter. Een zekere mate van chaptalisatie is toegestaan, net als gedeeltelijke ontzuring van most en nog gistende wijn. Toegestane druiven zijn Acolon, Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Gris en Noir, Riesling en Siegerebe.

Voor elk van deze rassen is omschreven welke eigenschappen de wijn ervan moet hebben. Ook is er per ras een maximaal toegestane opbrengst vastgelegd. Bron: Perswijn

Home > Wijnadvies > Wijnadvies nieuws > Eerste BOB in Nederland

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp