Vaak wordt er geroepen dat het om de inhoud gaat. Daar ben ik het ook echt mee eens. Er komen steeds vaker flessen op de markt die er van zichzelf prachtig uit zien, maar waarvan de inhoud juist het tegendeel spreekt. Veel goud, dik glas en een strakke tekst; allemaal succesgarantie voor de verkoper, maar vaak ‘faillissementsrisico’s voor de koper. Onder de prachtflesjes verpesten de slechte het een beetje voor de goede. Daarom heb ik geleerd juist beter op mijn hoede te zijn wanneer een fles er extra mooi uitziet of in een luxe houten kistje op de markt wordt gebracht. De meest eerlijke tip die ik uw kan geven is dat u de persoon waar u de wijnen koopt moet vertrouwen. Hij of zij heeft de wijn van te voren geproefd en er toen uiteindelijk voor gekozen om het in de wijnwinkel neer te leggen. Niet elke fles hoeft een gouden randje te hebben of een strik om de hals, ook sobere flessen kunnen een prachtige inhoud hebben.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.