Huibert is op bezoek geweest bij Champagne Deutz in het charmante plaatsje Ay. Een huis met een rijke geschiedenis en een onberispelijke reputatie in de wereld van verfijnde champagne. Het werd een gastronomisch en leerzaam feestje, waarbij hij niet alleen de schitterende kelders bezocht, maar ook een uitgebreide proeverij meemaakte. Inclusief enkele cuvées die je zelden buiten Frankrijk tegenkomt.
Amour de Deutz
Wat Champagne Deutz zo bijzonder maakt, is de balans tussen elegantie en kracht. Van hun Brut Classic tot de prestige cuvée Amour de Deutz, alles ademt vakmanschap. Huibert kreeg exclusief inzicht in hoe dit familiehuis, opgericht in 1838, zijn stijl bewaart en tegelijkertijd vernieuwt in een competitieve markt. Uiteraard werd er ook goed gegeten, want in de Champagnestreek gaat een goed glas vrijwel altijd samen met een prachtige maaltijd.
Robuust
Speciaal daarom is Huibert deze week te gast in onze wijnpodcast Robuust. Daar vertelt hij uitgebreid over zijn bezoek aan Deutz, over bubbels met diepgang en over waarom champagne volgens hem veel meer verdient dan alleen een plek tijdens oud en nieuw. Benieuwd naar het verhaal achter de fles? Luister nu naar de nieuwste aflevering via Spotify, Podimo of gewoon via onze website.
Ik durf toch wel te zeggen dat er één druif onbetwist op nummer 1 staat qua verkoop: Chardonnay. En dan het liefst een hele dikke, vette, houtgerijpte Amerikaanse. En laten we nu net een pallet met extra voordeel ingekocht hebben. En zoals het Amerika betaamt, zijn dit niet 600 maar 672 flessen. Dat zijn er echt een heleboel. Maar in het tempo waarin wij elk jaar deze superscherpe actie hebben, kan het een kwestie van een paar dagen zijn dat dit alweer weg is.
Wij zijn altijd druk met het verkopen van mooie wijnen. Maar minstens zo druk kunnen we zijn met de inkoop. En wanneer we daar de ‘vruchten’ van weten te plukken, zijn we enorm blij. Zo liepen we tegen een partij Barolo aan uit de jaargang 2021 die er zó ontzettend goed bij stond. Die konden we natuurlijk niet in Italië laten staan.
Castelão! Zegt het je iets? Dit is een inheemse druif uit Portugal, en een onontdekte rakker. Van deze fijne druif kun je ontzettend lekkere rode wijnen maken, en daar weten ze alles van bij Casa Ermelinda uit Setúbal. De wijnmakers hebben een vleugje Shiraz toegevoegd en het gistende druivensap laten rijpen op Frans eiken, vier maanden lang.