Afgelopen weekend kwam mijn goede vriend na een paar maanden terug uit Afghanistan. Tijdens de missie is de regel dat er geen druppel alcohol gedronken mag worden. Volkomen begrijpelijk, maar ik heb veel respect voor het naleven van deze regel. Hoewel wijn natuurlijk niet iets is waar je niet zonder kan leven, lijkt 4 maanden zonder wijn voor mij bijna onmogelijk. Meerdere malen heb ik aan hem moeten denken wanneer ik een fles ontkurkte. En nee, de gedachte was niet: ‘Ik lekker wel, jij niet!’. Het was meer het idee hoe een smaak en geur van een wijn zijn eigen leven kan gaan leiden als je er een lange tijd niet aan kan proeven of ruiken.
onbewoond eiland
Ik begon me af te vragen wat ik zou doen als ik op een onbewoond eiland terecht zou komen. Welke wijn ik dan ga missen? Witte Bourgogne, Champagne of een Grand Cru uit Bordeaux? Ach, zo’n antwoord is niet makkelijk te geven. Waarom krijgen onze militaire jongens niet gewoon om de dag 's avonds een glaasje wijn voorgeschoteld? Als ze de burgers van het land dan ook een glas zouden geven en we proosten vervolgens allemaal tegelijk, zijn we dan niet van veel problemen af? Ik denk dat er dan veel meer rust, vrede en gezelligheid zal komen. Dan maakt het mij echt niet uit wat voor wijn het is.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.