We hebben weer nieuwe wijnen in het assortiment: Bodegas Roda uit Rioja en Bodegas La Horra uit Ribera del Duero.
Bodegas Roda
Het Spaanse Bodegas Roda is een van de meest representatieve wijnhuizen in Rioja Alta. Dankzij hun innovatieve visie en filosofie behoort het wijnhuis inmiddels tot de top van de wijnproducenten.
Eind jaren tachtig richtten Mario Rotllant en Carmen Daurella samen Bodegas Roda op en vestigden zich in de legendarische stationswijk van de wijnstad Haro. Ze waren vastbesloten de wijnwereld te veroveren met een nieuw concept. Hun filosofie was revolutionair vanwege het moderne concept, hun visie op wijnbouw en de nadruk op het belang van oude wijngaarden.
Sinds 2006 is Bodegas Roda een nieuw avontuur begonnen. Na een traject van twintig jaar besloot het als een van de meest prestigieuze wijnhuizen in de Rioja zijn kennis en ervaring in te zetten om te diversifiëren in de Ribera del Duero met Bodegas La Horra. Het begon een onderzoek door het Spaanse grondgebied op zoek naar de beste terroirs voor de teelt van Tempranillo-druiven buiten Rioja. De regio die volgens de gehanteerde criteria de beste aanleg vertoonde was Ribera del Duero en, binnen deze DO, het gebied van La Horra in de provincie Burgos.
Ik durf toch wel te zeggen dat er één druif onbetwist op nummer 1 staat qua verkoop: Chardonnay. En dan het liefst een hele dikke, vette, houtgerijpte Amerikaanse. En laten we nu net een pallet met extra voordeel ingekocht hebben. En zoals het Amerika betaamt, zijn dit niet 600 maar 672 flessen. Dat zijn er echt een heleboel. Maar in het tempo waarin wij elk jaar deze superscherpe actie hebben, kan het een kwestie van een paar dagen zijn dat dit alweer weg is.
Wij zijn altijd druk met het verkopen van mooie wijnen. Maar minstens zo druk kunnen we zijn met de inkoop. En wanneer we daar de ‘vruchten’ van weten te plukken, zijn we enorm blij. Zo liepen we tegen een partij Barolo aan uit de jaargang 2021 die er zó ontzettend goed bij stond. Die konden we natuurlijk niet in Italië laten staan.
Castelão! Zegt het je iets? Dit is een inheemse druif uit Portugal, en een onontdekte rakker. Van deze fijne druif kun je ontzettend lekkere rode wijnen maken, en daar weten ze alles van bij Casa Ermelinda uit Setúbal. De wijnmakers hebben een vleugje Shiraz toegevoegd en het gistende druivensap laten rijpen op Frans eiken, vier maanden lang.