Wat moeten we op die trouwerijen toch altijd met die enorme taarten. Vier of soms wel vijf lagen, zelfs de bakker wordt er zenuwachtig van. Het bakken gaat misschien nog wel, maar het vervoer naar de trouwlocatie. En dan net een file! Maar gelukkig, daar is hij dan. De nieuwste blijvende trend in trouwerijland: De Trouw Champagne! Een enorme fles van minimaal 3 liter. Ook wel de Jéroboam genoemd. Wil je het echt bond maken dan kan je kijken of de plaatselijke wijnhandel ook aan een Melchizedek kan komen. Dit is de officiele naam van een fles van maar liefst 30 liter bubbels! Het openmaken is echt iets voor de bruidengom.
Wie de kurk vangt is de volgende!
En waar de Champagne in een restaurant niet mag knallen, is het nu wel de bedoeling dat de kurk flink door de lucht vliegt. En ook hierbij telt: ‘Wie de kurk vangt is de volgende!; Hier een lijstje met de namen en maten van grotere flessen Champagne:
Eerlijk is eerlijk: het is misschien wat gewaagd om één rosé tot 'favoriet' te benoemen... maar in dit geval doe ik het toch.
Ieder jaar proef ik tientallen roséwijnen, maar telkens kom ik weer uit bij Saint Mitre – Cuvée M. De balans, de doordrinkbaarheid, het vakmanschap: deze rosé voldoet keer op keer aan alle verwachtingen. Het is zelfs de fles die ik standaard meeneem op vakantie. Gewoon, omdat ik zeker wil zijn van een goed glas wijn.
Als we het hebben over de risico’s in een wijngaard, denken de meeste mensen aan hagelbuien, nachtvorst of schimmelziekten. Maar wist je dat druivenranken ook een prooi zijn voor een heel leger aan dieren? Van schattige herten tot minuscuul ongedierte: allemaal kunnen ze grote schade aanrichten in de wijngaard.
Gisteravond zei ik het nog tijdens een masterclass over Bourgogne: ‘Hier worden de mooiste wijnen ter wereld gemaakt’. Een uitspraak die bij wijn natuurlijk altijd discutabel is. Maar die discussie durf ik best aan te gaan!