Het is december en mensen zeg me dan vaak: ‘Het is weer de wijnmaand!’. Uit automatisme knik ik ja, maar achter in mijn hoofd klinkt dan toch een stemmetje: ‘Welke maand is dat eigenlijk niet?’. Eerlijk is eerlijk, er is geen maand in het jaar waarbij er niet zo veel wijn de deur uit vliegt als in december.
Welke wijn?
Mensen vragen me welke wijn goed samen gaat met gegrilde struisvogel of perfect combineert bij een nagerecht als tiramisu. Volgens mij staan wijnboeken ook steeds vaker op de verlanglijstjes, om over het aantal onder de kerstboom pronkende houtwol gevulde wijnkistjes nog maar te zwijgen. Wijn is hot in de koude decembermaand.
Februari
Het is natuurlijk ook een heerlijk gevoel om samen met je familie, vrienden of lief een mooi glas wijn te drinken tijdens een van de mooiste feestdagen van het jaar. Maar toch smaakt mij dat zelfde glas wijn van dezelfde druif uit het zelfde gebied of streek in februari of in april net zo verrukkelijk!
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.