Net in de vrije verkoop: Een van onze meest exclusieve wijn-spijsdiners ooit

Lees meer
  • Geen bezorgkosten vanaf 75 euro
  • Bezorging door heel Nederland + België
  • Veilig en vertrouwd betalen
  • Voor 16:00 besteld, vaak morgen in huis
Menu
Mijn favorieten

Mijn favorieten

Je hebt geen producten in je favorieten staan.

Mijn winkelmand

Mijn winkelmand

Je hebt geen producten in je winkelmand.

Home Actueel Waarom de capsule op een wijnfles eigenlijk nergens voor nodig is

Waarom de capsule op een wijnfles eigenlijk nergens voor nodig is

Blog
11 juni 2025
Rutger Siersma
Leestijd: 2 min

Metalen of plastic hoedje

Iedere wijnliefhebber kent ‘m: dat metalen of plastic hoedje dat strak om de hals van de wijnfles zit – de capsule. Je snijdt hem eraf met je kurkmes, of je peutert er wat onhandig aan tot hij eindelijk loslaat. En dan, eindelijk, mag de kurk eruit.

waarom zit 'ie er nog steeds op?

Maar wat is die capsule eigenlijk? En belangrijker nog: waarom zit 'ie er nog steeds op?

Een stukje verleden

Ooit had de capsule een functie. In tijden waarin wijnkelders stoffig waren en flessen horizontaal lagen, beschermde de capsule de kurk tegen muizen, schimmel en andere narigheid. Ook hielp het om vervalsing tegen te gaan: een capsule met stempel was een soort keurmerk.

Maar die tijd ligt ver achter ons. De meeste wijn ligt netjes in kartonnen dozen, in gecontroleerde ruimtes. En muizen in een wijnwinkel of restaurant? Die hebben andere zorgen.

Lees ook: De Psychologie van Smaak 

Esthetiek of overbodige versiering?

Wijnmakers gebruiken capsules nu vooral nog voor de sier. Het staat ‘af’, geeft een gevoel van luxe. Althans, dat is het idee. Maar eerlijk is eerlijk: bij een fles met een mooie natuurlijke kurk is het zó veel stijlvoller als die gewoon zichtbaar is. Denk aan producenten als Domaine de la Romanée-Conti of Radikon. Geen capsule te bekennen, wél klasse.

Bovendien: wie zit er nou te wachten op nóg een stukje afval?

Milieu-impact: klein ding, grote berg

De capsule is zelden recyclebaar. Aluminium, tin, plastic – vaak zit het door elkaar en belandt het gewoon in de vuilnisbak. Tel dat op voor miljoenen flessen per jaar wereldwijd, en je krijgt een serieuze afvalberg. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks meer dan 400 miljoen liter wijn verkocht. Reken maar uit.

Kurk? Prima. Capsule? Laat maar.

Zeker bij wijnen met een natuurlijke kurk is er geen reden om die af te dekken. Sterker nog: een kurk zegt iets over de kwaliteit en intentie van de wijnmaker. Waarom zou je dat verstoppen achter een glimmend dopje?

Dus wijnwereld: laat die capsule achterwege. Minder afval, minder werk, en een veel eerlijker beeld van de fles die je voor je hebt. En jij als drinker? Jij mist hem geen moment.

Voor jou geselecteerd om te lezen

Bestel ook via WhatsApp