Vragen? Bel: 035 888 95 95
Cognac: bedacht door de Nederlanders verbeterd door de Fransen
Filters tonen

Cognac

Cognac is een zeer interessante drank met een rijke geschiedenis. Het zijn uiteindelijk de Nederlanders die aan de grondslag liggen van deze mooie drank uit de Franse streek Cognac. In de 16de eeuw lagen er veel Nederlandse schepen in Franse havens om wijn en levensmiddelen in te slaan. Om de wijn voor de lange overtocht goed te houden destilleerde zij deze naar een hoger alcoholpercentage  en zo ontstond brandewijn oftewel, brandy. De Fransen hebben later dit destillatieproces verfijnd en vernoemt naar de streek waar het vandaan komt: Cognac!

Wat is Cognac?

Cognac is een gedestilleerde wijn uit de gelijknamige Franse streek Cognac. Er zijn veel regels voordat gedestilleerde wijn Cognac genoemd mag worden. De wijn die voor Cognac wordt gebruikt moet voor minstens 90% uit ugni blanc, colombard en folle blanche-druiven bestaan.  De overige 10% van Cognac mag uit andere druivenrassen bestaan. 

Productie

Door witte wijn te destilleren onstaat er Cognac. De witte wijn wordt verwarmt waardoor je de alcoholdamp en water kan scheiden. Na het afkoelen van de damp blijft er een vloeibare drank met een alcoholconcentratie van 80% over. Door dit hoge alcoholpercentage, die de smaakpapillen verlamt en de eetlust dempt, werd cognac vroeger al vaak gedronken als digestief. Als je dit namelijk voor de maaltijd al drinkt, dan proef je de fijne smaken van het eten niet meer.  Cognac maken is veel werk en om 1 liter cognac te maken heb je wel 9 liter wijn nodig!

Rijping

Cognac rijpt minimaal 2 jaar op eikenhouten vaten. Door de werking van zuurstof en de houten vaten samen onstaat de ronde, volle smaak in Cognac. Datzelfde eikenhout zorgt ook voor de karakteristieke vanillesmaak en tannines in de drank. Cognac rijpt maximaal 25 jaar op vat. Daarna wordt het overgeschonken in grote flessen. Dit rijpingsproces is wat cognac onderscheidt van armagnac (moet minimaal 1 jaar rijpen) en eau de vie (rijpt niet).

Leeftijdsaanduiding

Volgens de wet mag er op een fles cognac niet staan hoe oud deze is. Daarom is Cognac met verschillende benamingen te vinden die elk voor een bepaalde minimum leeftijd staan.

  1. V.S. = Very Special: het jongste bestanddeel is minstens 2 jaar oud
  2. V.S.O.P. = Very Superior Old Pale: het jongste bestanddeel is minstens 4 jaar oud
  3. X.O. = Napoléon of Extra Old: het jongste bestanddeel is minstens 10 jaar oud

Bovenstaande jaartallen zijn de wettelijke minimale ondergrens van een Cognac met die naam. Echter kan het wel zo zijn dat er oudere Congnac gemengd is met een jonger bestanddeel. Zo kan een VSOP Cognag dus ook een 8 jaar oude cognac bevatten.

De streken

De Cognacstreek is onderverdeeld in zes districten met elk hun eigen kenmerken:

Grande Champagne:

Hoe kalkrijker de bodem, des te verfijnder de cognac. Grande Champagne heeft de meest kalkrijke bodem. De Grande Champagne is het beste van kwaliteit en ligt in het hart van de cognacstreek.

Petite Champagne:

Alleen cognac van Grande en Petite Champagne waarbij Grande Champagne het grootste aandeel (50%) moet leveren, mag ‘Fine Champagne Cognac’ genoemd worden. Het huis Rémy Martin is het enige grote cognachuis dat uitsluitend druiven selecteert uit de twee beste cru’s: Grande Champagne en de Petite Champagne.

Borderies, Fins Bois, Bons Bois en Bois Ordinaires:

Meestal worden de cognacsoorten uit verschillende districten gemengd, zodat ze de beste eigenschappen van elk in zich hebben. De meest verfijnde cognacs worden vervaardigd door kleinere, gespecialiseerde producenten. Een cognac mag alleen 'Fine Champagne' heten als het aandeel van cognac uit Grande Champagne minstens 50% is. Veruit de meeste cognacs worden samengesteld uit meer dan 2 districten; op het etiket mag dan alleen ‘Cognac’ staan.

Cognac

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp