Vragen? Bel: 035 888 95 95
Likeur voor elk moment
Filters tonen

Likeuren

Likeur is een sterke drank die vaak geassocieerd wordt met een zoete smaak. Echter kan een likeur ook prachtige zuren, bitters en verfijning bezitten. Likeur heeft meestal een alcoholpercentage van om en nabij de 22% maar kan in het geval van sommige likeuren oplopen tot wel 71%.

Wanneer drinken we een likeurtje

Likeur is een drank die zich voor vele gelegenheden en momenten laat gebruiken. Als aperitief, digestief maar ook als heerlijke basis voor een goede cocktail. Niks zo lekker als een mooi Poire William bij aanvang van een diner, een amaretto bij de koffie of een goede cocktail met aardbeienlikeur aan de rand van het zwembad.

Regelgeving

Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholpercentage van 15% en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Voor crèmelikeuren ligt dat weer anders, deze zijn vaak zoeter en moeten minimaal 250 gram suiker per liter bevatten. Een limiet voor het maximale aantal gram suiker per liter bestaat er niet. Zo bevat crème de casis vaak 400 gram suiker per liter met een alcoholgehalte van 15%. Daarom zien we dit soort likeuren ook bij de supermarkt liggen terwijl likeur normaal alleen door een slijterij verkocht mag worden.

Ingrediënten

Een likeur bevat altijd minimaal de volgende ingrediënten:

  • Gedistilleerd water
  • Alcohol ( kan neutrale alcohol zijn maar ook bijvoorbeeld whisky of brandewijn)
  • Suiker (of een andere zoetstof zoals honing)
  • Smaakstoffen

We kunnen likeuren verdelen in een aantal groepen namelijk:

  • Vruchtenlikeuren
  • Kruidenlikeuren
  • Noten/bonenlikeuren
  • Crèmelikeuren
  • Likorettes (dit is een aparte groep die minder dan 15% alcohol bevatten)

 

Al met al is er voor iedere smaak wel een likeur te vinden en kan je, zowel puur als in de mix, eindeloos combineren met likeuren.

Likeuren

© 2019 Siersma Wijnadvies