Vragen? Bel: 035 888 95 95

Champagneflessen in alle maten

Wijnadvies blog op 25 oktober 2023
Champagneflessen in alle maten

Champagneflessen, van Piccolo tot Midas

Champagne is al lang een symbool van viering en luxe. Of je nu een speciale gelegenheid viert of gewoon zin hebt in een beetje bubbels, er is niets dat kan tippen aan de sprankeling van champagne. Maar wist je dat champagneflessen verkrijgbaar zijn in verschillende maten? Van de intieme Piccolo tot de indrukwekkende Midas, laten we eens een kijkje nemen in de wereld van champagneflessen.

Wij kunnen alle maten Champagne leveren! Neem contact met ons op! 

Wat is de ideale maat fles voor champagne?

Dit is natuurlijk afhankelijk van de gelegenheid, maar hoe leuk is het als je 2 flessen champagne nodig hebt, om dan eens een magnum te kopen. Dit staat erg feestelijk. In een magnum fles behoudt een champagne vaak zijn frisheid. De inhoudsmaat van de fles heeft ook een positieve uitwerking op de smaak van de champagne. Het zuurstofgehalte van een Magnum fles is namelijk gelijk aan dat van een standaard fles, en bevat dus minder zuurstof. De wijn rijptlangzamer, wat de complexiteit van de champagne ten goede komt. 

Bekijk onze champagnesWat is een Vintage Champagne? 

Piccolo (187,5 ml)

De Piccolo is de kleinste champagnefles die je kunt vinden. Met een inhoud van 187,5 ml, is deze fles perfect voor individuele porties of wanneer je een persoonlijk toostmoment wilt creëren. Ze zijn schattig, draagbaar en vaak te vinden in hotelkamers, op cruiseschepen en als cadeauverpakking.

Demi (375 ml)

De Demi-fles is twee keer zo groot als de Piccolo, met een inhoud van 375 ml. Dit formaat is geweldig voor koppels die samen een toost willen uitbrengen, maar niet een hele standaardfles willen openen. Het is ook populair bij restaurants voor individuele bestellingen of als een proefgrootte.

Standaard (750 ml)

De standaard champagnefles, ook wel bekend als de "750," is de meest gangbare maat en bevat 750 ml champagne. Deze flessen worden vaak gebruikt voor feesten, speciale gelegenheden en als cadeau. Ze bieden ongeveer zes tot zeven glazen champagne, afhankelijk van de grootte van het glas.

Magnum (1,5 liter)

Een Magnum-fles is twee keer zo groot als de standaardfles, met een indrukwekkende 1,5 liter champagne. Deze flessen zijn perfect voor grotere bijeenkomsten en kunnen ongeveer 12 tot 14 glazen champagne vullen. Ze zijn een favoriete keuze voor bruiloften en jubilea. Een mooi voorbeeld is deze fles van Lebeau-Batiste.

Jeroboam (3 liter)

Een Jeroboam-fles bevat 3 liter champagne en staat gelijk aan vier standaardflessen. Deze grootte wordt soms aangeduid als de "Double Magnum." Jeroboams zijn perfect voor grotere groepen en lange festiviteiten.

Methusalem (6 liter)

Met een indrukwekkende 6 liter champagne, is de Methusalem-fles geschikt voor epische feesten. Deze maat is een echte blikvanger en wordt vaak gekozen voor extravagante vieringen.

Salmanazar (9 liter)

Salmanazar-flessen bevatten 9 liter champagne en zijn geschikt voor evenementen waarbij een groot aantal gasten aanwezig is. Ze zijn niet alleen indrukwekkend qua formaat, maar ook qua uitstraling.

Balthazar (12 liter) en Nebuchadnezzar (15 liter)

De Balthazar en Nebuchadnezzar-flessen behoren tot de grootste champagneflessen die er zijn, met respectievelijk 12 en 15 liter champagne. Deze flessen zijn zeldzaam en worden meestal alleen gebruikt voor zeer speciale gelegenheden of in luxueuze champagnehuizen.

Of je nu kiest voor een intieme Piccolo of een gigantische Nebuchadnezzar, champagneflessen zijn er in alle maten om aan verschillende behoeften en gelegenheden te voldoen. Welke maat je ook kiest, één ding is zeker: champagne zal altijd een symbool blijven van vreugde en feestvreugde. Dus hef je glas en proost op het leven!

Melchior (18 liter) en Midas (30 liter)

De Melchior champagnefles is een ware blikvanger en een zeldzame vondst in de wereld van mousserende wijn. Met een indrukwekkende inhoud van 18 liter is de Melchior het equivalent van 24 standaard champagneflessen van 750 ml. Dit betekent dat je ongeveer 144 glazen kunt vullen met deze enkele fles. Melchior-flessen zijn niet alleen buitengewoon groot, maar ze worden meestal geproduceerd als gelimiteerde edities door vooraanstaande champagnehuizen.

De gigantische Midas fles, heeft een duizelingwekkende inhoud van 30 liter. Dit staat gelijk aan maar liefst 40 standaard champagneflessen van 750 ml of ongeveer 240 glazen champagne. De Midas-fles is een zeldzame vondst en wordt vaak beschouwd als een collector's item. Geproduceerd in beperkte oplagen door enkele van 's werelds meest vooraanstaande champagnehuizen, wordt deze fles gereserveerd voor de meest prestigieuze evenementen en vieringen.

Leuk weetje over grote champagne flessen

In flessen vanaf Jeroboam (3 liter) en groter worden de meeste koolzuurhoudende mousserende wijnen (waaronder champagne) meestal niet opnieuw vergist. Deze 2e gisting gebeurt in normale flessen en worden later overgeschonken, dit noemt men transvasage.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Champagneflessen in alle maten

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp