Vragen? Bel: 035 888 95 95

De kurk VS schroefdop

Wijnadvies blog op 23 september 2019
De kurk VS schroefdop

''Dat is de kurk waar het op drijft''

Als we de uitdrukking "dat is de kurk waar het op drijft" letterlijk nemen gaat in de wijnwereld niet meer op nu de schroefdop een geaccepteerd fenomeen aan het worden is. Langzaam maar zeker werken steeds meer producenten met een schroefdop. De schroefdop wordt echter nog te vaak geassocieerd met kwalitatief mindere wijn. Dit is echter onterecht en verleden tijd.

Romantische beleving

Een wijn zou pas echt iets zijn wanneer er een oude vertrouwde kurk in zit, de kunststof kurk even niet meegerekend. Kurk heeft nu eenmaal iets romantisch en draagt bij aan de wijnbeleving, maar dat wil niet zeggen dat we onze neus op moeten halen voor een schroefdop. 

Kurk als fout in de wijn

De schroefdop heeft een groot voordeel tegenover de kurk en dat is een betere immuniteit tegen de kurkziekte, oftewel de TCA bacterie. Wanneer een wijn 'kurk' heeft betekent dit niet dat er stukjes kurk in de fles zitten, het wil zeggen dat de wijn besmet is met die TCA bacterie. De bacterie komt weinig voor, maar wanneer het toch is gebeurd dan zit het vaak in de kurk en kun je de wijn weggooien. Ongeveer 5% heeft ‘kurk’, in Nederland gaat dit toch om 10 miljoen flessen.

Innovatie

Kurk is een natuurproduct en poreus en dat is vooral voor bewaarwijnen noodzakelijk voor de ontwikkeling. Maar door de technologische ontwikkelingen kunnen tegenwoordig producenten zelf aangeven bij de fabrikant of een schroefdop lucht moet doorlaten en zelfs de hoeveelheid lucht is in te stellen bij fabrikanten. Uiteraard bij wijnen die zeer fris zijn word er vaak voor gekozen om de schroefdop hermetisch af te sluiten, zodat deze geen lucht toe laat en de wijn optimaal fris blijft en zijn aroma's behoudt.

Voordeel van de schroefdop

Naast dat de schroefdop niet besmet kan worden door de TCA-bacterie, is een ander voordeel dat je geen last hebt van slechte kurkentrekkers of afgebroken kurken. Daarnaast is het afsluiten van de fles met schroefdop ontzettend makkelijk, want deze past er altijd weer op, dat is met een kurk soms wat lastiger. Toch zal de kurk niet snel verdwijnen, al is het voor dat prachtige poppende geluid van het openen van een fles met een kurk of toch niet?

Zork

Naast de romantiek van het ontkurken van een prachtige fles wijn is er een ander gemis. De zogenaamde ‘’plop’’. U weet wel, dat prachtige geluid tijdens het ontkurken van de fles. Een Australische fabrikant heeft hier wat op gevonden, ze ontwikkelde de zork. Een schroefdop die het geluid van het ontkurken van een fles met kurk doet imiteren. 

Best ironisch een schroefdop met het geluid van een kurk, maar één ding is zeker, de romantische kurk laat zich niet snel uit het veld slaan!

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > De kurk VS schroefdop

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp