Koninginnedag is het feest van bier en plezier. Iedereen staat weer gezellig buiten op het plein met een lauw getapt gersten nat in een plastic bekertje om te vieren dat de Koningin alweer 30 jaar op haar troon zit. Omdat bier op deze dag altijd lauw of te waterig is, wordt mij vaak gevraagd waarom ik niet met een kraam sta om de mensen te voorzien van een heerlijk glas wijn. Elk jaar weer kom ik dan weer met mijn pleidooi dat wijn en Koninginnedag niet de beste relatie hebben. Hoewel een glas rosé, en helemaal die van een jaar ouder dan je eigenlijk wilt drinken, een prachtige oranje kleur heeft, kiest men toch liever voor een biertje in plaats van wijn.
Beatrix
Ik zie hier een nobele taak voor juist onze Koningin Beatrix zelf om op haar feestdag de prachtig gegiste druivensap rijkelijk te laten vloeien. De derde dinsdag in september lijkt mij een mooi moment om het volk wat meer bewuster te maken van het upgraden van dit volksfeest. Een klein opzetje voor aanstaande Prinsjesdag: "Leden van de Staten-Generaal: Laten wij hier nu met z'n allen het glas heffen met een mooie rosé. De wijn met de kleur van ons Koningshuis." Toch heb ik meer heil in deze campagne wanneer Willem-Alexander de troon beklimt: "Leden van de Staten-Generaal: We drinken nu al jaren bier aangelengd met veel water. Dat is zonde van al dat water, dus laten wij geen water verspillen en gewoon wijn drinken!"
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.