Vragen? Bel: 035 888 95 95

Oktober Wijnmaand

Wijnadvies blog op 9 oktober 2018
Oktober Wijnmaand

Wikipedia

Als je Wikipedia er op na slaat lees je al in de tweede regel over de maand oktober dat deze maand ook bekend staat als de ‘wijnmaand’. Ik heb het nu een aantal jaren bijgehouden en kan nou niet direct ontdekken dat de consumptie van wijn in deze maand opeens veel hoger ligt.

Oogst

Wellicht slaat deze titel op de oogst. Dan is het toch vreemd dat de meeste druiven in Europa al eind september van de ranken worden geplukt. En in het zuidelijk halfrond is er in de maand oktober wel heel weinig fruit aan de plant te ontdekken.

Rode wijnmaand

Misschien heette deze maand vroeger de ‘rode wijnmaand’, en is een (iets te benevelde) neerlandicus het ‘rood’ vergeten bij de samenstelling van een oud woordenboek. In oktober merk je wel dat mensen massaal de rosé en witte wijn weer laten staan en enthousiast de rode wijn uit de kelder pakken.

Vendémiaire

Toch blijkt, uit onderzoek, dat elke maand van het jaar een andere naam heeft. Helaas geen biermaand, portmaand of bubbelmaand. Zo heet maart de lentemaand en december de wintermaand. Zoals zo veel moois komen de verschillende namen weer uit het mooie wijnland Frankrijk. Hier heet oktober: Vendémiaire. Wat heel logisch afgeleid is van de oogst: Vendange.

Franse Republiek

En als we dan ook nog zien in de geschiedenis dat oktober vroeger in Franse Republiek al ca. 21 september begon lijkt het verhaal wel iets meer kloppend te worden.

Maar ook behoorlijk ingewikkeld!

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp