Vragen? Bel: 035 888 95 95
Vragen? Bel: 035 888 95 95
€ 0,00

Rosé weetjes

Wijnadvies blog op 29 april 2021
Rosé weetjes

Rosé?

Rosé heeft helaas een tijd lang een slecht imago gehad, maar hoe dit komt? De rosé die we kennen van die tijd wordt ook wel bulk-wijn genoemd. Sommige wijnhuizen of zelfs wijnregio´s kiezen liever voor volume in plaats van kwaliteit. De druiven zijn groot (hebben zich volgezogen met water) en hebben daardoor minder tot weinig aroma´s.  We kunnen goed begrijpen dat je een slechte ervaring hebt met rosé als je alleen deze wijnen hebt geproefd, maar niet getreurd! Er zijn heel veel verschillende rosé op de markt, dus ook zeker één die jij lekker zult vinden! 

Wat is Rosé? 

Rosé wordt over het algemeen gemaakt van blauwe druivenrassen. Om die mooie rosé kleur(en) te krijgen hebben we kleurstof nodig. Dit klinkt wat chemisch, maar dat is totaal niet het geval. De kleur zit hem namelijk in de schil van de druif. Hoe donkerder en dikker de schil, hoe meer kleur!  

Hoe wordt Rosé dan gemaakt? 

Traditioneel gezien kan er op verschilldende manieren rosé worden gemaakt,  namelijk; via Pressurage direct of de Saignée methode. Bij beide manieren worden alléén blauwe druiven gebruikt.  

Pressurage direct 

Bij deze methode worden de druiven na het kneuzen direct geperst. Om toch een beetje kleur in je glas te krijgen worden de druiven iets ingeweekt. De wijnmaker moet dan nog op heel wat dingen letten, bijvoorbeeld op de temperatuur. Als deze te hoog is zal de kleurextractie veel sneller gaan en komen er minder aroma's vrij. Ook belangrijk is de tijd dat de druiven inweken. Als de wijn de juiste kleur heeft wordt het gescheiden van de pulp (de schillen en evt pitten etc). 

Saignée 

Letterlijk betekent het zoiets als "roze uit bloed". Dit is een zeer secure en langzame techniek. Druppel voor druppel worden de druiven voorzichtig geperst. Vandaar dat deze techniek ook wel beschreven wordt als ´het bloeden van de druiven´. Het sap dat vrijkomt na de persing kan eventueel later weer vermengd worden met het eerder afgelopen sap.  

Een andere techniek 

Ook wordt er weleens een combinatie gemaakt van witte en blauwe druiven. Over het algemeen worden deze wijnen eerst apart van elkaar geperst en vergist. Hierna worden deze gemengd om de juiste verhoudingen te vinden voor de rosé. Dit is een techniek die voor (veel) hoog segment rosé is verboden en deze wordt dan ook niet of nauwelijks meer gebruikt in de klassieke wijnlanden. Wel zien we deze techniek terugkomen in warmere gebieden of landen, voornamelijk in de nieuwe wijnwereld. 

Donkere Rosé is zoet(er) 

Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.

Rosé is er voor iedereen en alle gelegenheden! Heb jij jouw favoriet al gevonden?

© 2025 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp