Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wat is Pet Nat?

Wijnadvies blog op 3 mei 2023
Wat is Pet Nat?

Natuurlijk bruisend

Pet Nat is een afkorting voor Pétillant Naturel, wat letterlijk 'natuurlijk bruisend' betekent in het Frans. Het is een type mousserende wijn dat op een natuurlijke manier wordt geproduceerd. Het wordt ook wel 'methode ancestrale' genoemd, wat verwijst naar de traditionele methode van het maken van mousserende wijnen voordat de 'methode champenoise' werd uitgevonden. 

Troebel

Bij Pet Nat worden de druiven vroeg in het wijnbereidingsproces geoogst en wordt het gistingsproces gestopt voordat alle suiker is omgezet in alcohol. De gisting gaat dan door in de fles, zonder toevoeging van extra suiker of gist. Hierdoor ontstaat er koolzuur in de fles, wat resulteert in een lichte, bruisende wijn met een laag alcoholgehalte. Het gistdepot in de fles zorgt voor een troebele verschijning en vaak ook een licht bittere smaak.

Wat is Orange Wine? Lees het in ons Wijnadvies Blog! 

Verschillende landen

Pet Nat wijnen worden geproduceerd in verschillende delen van de wereld, maar vooral in Frankrijk, waar het oorspronkelijk vandaan komt. Ze worden vaak gemaakt van druivenrassen die van nature veel zuur en aroma's hebben, zoals Chenin Blanc, Gamay, Grolleau, enzovoort. 

Natuurwijn 

Pet Nat is een populaire wijn onder natuurwijn liefhebbers vanwege de ongecompliceerde productiemethode en de natuurlijke smaken en aroma's van de druiven. Het is een veelzijdige wijn die goed past bij lichte gerechten en als aperitief kan worden gedronken. Bovendien is het een goed alternatief voor mensen die gevoelig zijn voor de sulfieten die vaak aan mousserende wijnen worden toegevoegd. 

Beluister ook onze Podcast over Natuurwijn

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp