Vragen? Bel: 035 888 95 95

Schaarste aan Champagne

Wijnadvies nieuws op 29 december 2021
Schaarste aan Champagne

Moët & Chandon

De grootste importeur van de bekende Champagnehuizen zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Ruinart is in de laatste week van het jaar compleet uitverkocht. De vraag in 2021 naar Champagne is enorm geëxplodeerd.

Coronacrisis

Toen de Coronacrisis begon in de eerste helft van 2020 werd de verwachting van de verkopen teruggeschroefd van 300 miljoen naar 200 miljoen flessen Champagne. De afname bleek minder groot door  toenemend thuisgebruik van de Franse mousserende wijn. Er bleken uiteindelijk slechts 50 miljoen flessen minder verkocht te zijn.

Vliegwiel

‘Toen in 2021 ook de horeca weer open kon werkte dit als een vliegwiel’, vertelt Champagne expert Gert Crum aan ons in de nieuwste wijnpodcast, ‘De consumptie in de restaurants kwam weer op gang en thuis bleven we ook meer Champagne drinken’.

Naakt

Er zijn nog wel voldoende flessen in de kelders in o.a. Reims en Epernay. ‘Die flessen liggen daar ‘naakt’ te wachten tot het moment van dégorgement‘ vertelt Crum. ‘Ook de toelevering van praktische materialen zoals etiketten, capsules en kartonnen dozen is een probleem’.

Moët Hennessy

Volgens de importeur van Moët Hennessy in Nederland zal er begin 2022 weer langzaam wat nieuwe voorraad van deze bekende merken naar Nederland komen.

Nachthoreca

Wereldwijd is de vraag dusdanig toegenomen dat de verwachting is dat ook in het nieuwe jaar er een schaarste zal blijven. ‘Maar dat hangt ook af van eventuele versoepelingen voor de nachthoreca, waar er altijd een grote afname van Champagne is’, aldus de importeur.

Het zijn vooral de bekende grote merken waarbij de vraag groter is dan het aanbod. Veel champagnes van kleinere wijnhuizen uit de beroemde wijnstreek zijn nog wel volop te verkrijgen op de Nederlandse markt.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies nieuws > Schaarste aan Champagne

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp