Vragen? Bel: 035 888 95 95

ApostelhoeveCuvée XII 2023

Dit is een Cuvée Special van de Apostelhoeve, een fantastisch wijnhuis uit Zuid-Limburg. Deze wijn wordt gemaakt van drie verschillende druivenrassen: Pinot Gris, Müller-Thurgau, Auxxerois.

Combineer eens een Nederlandse wijn met asperges. Of neem hem mee als geschenk naar het buitenland. Allemaal leuke ideeën!

€ 19,99
Op voorraad
Geen bezorgkosten
vanaf 75 euro
Bezorging door heel
Nederland + Europa
Veilig en vertrouwd
betalen
Voor 16:00 besteld,
vaak morgen in huis
Beoordeling

Onze app gebruikers beoordelen deze wijn met een:

3.4/5

Wijnadvies TV bij de Apostelhoeve

Mee naar Zuid-Limburg

In Nederland wordt ook wijn gemaakt! In het zuiden van Limburg is Rutger Siersma op bezoek bij de Apostelhoeve. Op het idyllische wijngoed praat hij met Mathieu Hulst over de wijnen en de verschillende druivenrassen die ze verbouwen.

Apostelhoeve

Waar in 1970 de wijngaard van de Apostelhoeve werd aangelegd, had­den al eerder druiven gestaan. De wijncul­tuur rond Maastricht is geen nieuw verschijn­sel. In de Romeinse tijd was het drinken van wijn in deze streken heel gewoon. Voor het bewijs van een eigen inheemse wijncultuur moeten we wachten tot 871, wanneer een oorkonde ons attendeert op een wijn­gaard bij de kapel van Sint-Salvator bij Aken.

Wijngaarden bij Maastricht worden vermeld in 968, als koningin Gerberga haar goederen laat beschrijven. Een landschapsbeeld van Maastricht en omstreken uit de periode 1300-1500 maakt duidelijk dat de hellingen van Maas-, Geul- en Jekerdal gul voorzien waren van wijnpercelen. Tot in de 15e eeuw kon de inlandse wijn nog concurreren met het gewone bier, maar toen dit door de toepassing van hop langer houd­baar en pittiger van smaak werd, begon de bloeitijd voor de brouwers en trokken de wijn­bouwers in de concurrentieslag aan het kort­ste eind. Een echte volksdrank zoals in Frankrijk is de wijn hier nooit geweest.

De gemiddelde consumptie bedroeg in de middeleeuwse Nederlanden niet meer dan 20 à 25 liter per hoofd per jaar. In de 16e eeuw kwam daar een koudegolf bij, die omstreeks 1540 inzette en vanaf 1590 in hevigheid toenam. Deze “kleine ijstijd” en de verwoestende oorlogs­handelingen in de eerste decennia van de Tachtig­jarige Oorlog betekenden voor de wijnbouw de doodsteek.

Zo vermelden de kronieken van het XII Apostelhuis dat de wijngaard na 1581 werd opgeheven, en dat omstreeks 1600 bij de mo­der­ni­se­ring van de Apostelhoeve de wijn­gaard, die tot het midden van de 16e eeuw in gebruik was, werd opgeschoond. Slechts hier en daar, bij enkele welgestelden en kerkelijke instellingen, leidde de wijnbouw nog een marginaal bestaan. Een uitzondering was de omgeving van Hoei; het prinsbisdom Luik bleef gevrijwaard van de verwoestende oorlogshandelingen. Tot in de 19e eeuw was de landwijn in Hoei een ware volksdrank. Pas in 1946, meer dan drie eeuwen na het verdwijnen van de wijnteelt rond Maastricht, werd er de laatste wijngaard gerooid.

Over de wijn

Al sinds jaar en dag wordt de hoeve bewoond en geëxploiteerd door de familie Hulst. De Apostelhoeve was in eerste plaats een fruitteeltbedrijf. In 1970 besloot Hugo Hulst de wijnstok op de Apostelhoeve te laten terugkeren. Aangestoken door het enthousiasme van de heer Jean Bellefroid uit Borgloon (België) en de heer Frits Bosch uit Maastricht, begon hij met een kleine oppervlakte van 25 are op proef. Mede door de geweldige steun van collega's uit Frankrijk, Duitsland en Luxemburg en ver­schil­lende wijnbouwuniversiteiten uit de genoemde landen werden de wijnen van de Apostelhoeve een succes. Tijdens een internationale wijnpaneltest kregen de wijnen van het wijndomein inter­nationale erkenning: alle drie ingezonden wijnen werden door een internationale jury met goud bekroond. 

Smaak

In de geur wat zacht tropisch fruit zoals abrikozen, vijgen en een vleugje peer. Verder mineralen, amandelen, noten en lichte pétion. De smaak geeft in aanzet fruitige zuren, heeft een licht kruidige smaak en een zachte afronding.

Wijn info
Kleur:Witte wijnen
Land:Nederland
Wijnhuis:Apostelhoeve
Druivensoort:Pinot Gris, Müller-Thurgau, Auxerois
Inhoud:75 cl
© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp