Over een paar dagen word ik 30 jaar oud. Voor veel mensen klinkt dit als jong, terwijl het voor anderen misschien weer heel oud klinkt. Het ligt er natuurlijkmaar net aan hoe je het bekijkt. Bij wijnen is het heel verschillend wanneer je hem oud of jong mag noemen. Zo kun je bij 99,9 % van alle flessen die op de markt komen niet eens over een leeftijd praten, want deze kun je het beste binnen twee á drie jaar na oogst drinken.
Rijpen
Er blijft dan nog maar een heel klein groepje wijnen over waarbij de leeftijd wel een rol speelt. Rode Bordeaux en Bourgogne hebben bijvoorbeeld juist baat bij een rijping van acht tot veertien jaar. Ook in Toscane maken ze wijnen die flink wat jaren in de fles mogen blijven en dan zijn uitgegroeid tot een juweeltje.
Kurk op mijn hals
Maar 30 jaar met de kurk erop is er echter maar weinig gegeven. Het zou lukken wanneer de rode Bordeaux of Bourgogne uit een groots wijnjaar komt en een Riesling Auslese uit Duitsland haalt het ook maar net. Een wijn die wel de dertig jaar haalt is de zoete witte wijn uit Sauternes, maar dan lever je wel in op kwaliteit. Er is eigenlijk maar één wijn die het ieder jaar met zekerheid weet waar te maken: Vintage Port van een goed porthuis. Deze meest stevige port variant maken ze echter alleen in goede jaren als 1977 en 1997. Gelukkig ben ik geen wijn en heb ik geen kurk op mijn hals, dus laat mij nog maar even een tijd meegaan!
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.