Het is hét onderwerp van elke januari. En toch merk je dat de scherpte van de discussie eraf gaat. Alcoholvrije wijnen worden meer en meer geaccepteerd én de kwaliteit gaat ook elk jaar omhoog. Ook breidt de verkoop zich uit naar de andere maanden en zagen wij zelfs in december de verkoop van alcoholvrije wijnen toenemen met 400%!
En daarom zetten ook wij een alcoholvrije wijn in de spotlight. Twee om wel te verstaan! Wij worden alcohol blij van Oddbird. Een producent uit Scandinavië die perfect fruit opspoort in Frankrijk en daar eerst wijn van maakt om vervolgens met de meest innovatieve technieken de alcohol er weer uit weet te verwijderen. Alle aroma’s (geuren en smaken) blijven bestaan en er blijft zelfs echt een afdronk overeind!
Een glas wijn verliest wereldwijd terrein. Terwijl hard seltzers en cocktails aan populariteit winnen, blijft de kurkentrekker bij veel consumenten steeds vaker in de la liggen. Uit het nieuwste rapport van de International Organisation for Vine and Wine (OIV) blijkt dat er in 2024 wereldwijd aanzienlijk minder wijn is gedronken – zelfs zo weinig, dat het niveau van 1961 is bereikt.
Het zijn spannende weken voor Nederlandse wijnboeren. Door het warme weer is de bloei van de druivenstokken vroeg op gang gekomen, maar tot 1 mei blijft het risico op nachtvorst groot. Eén koude nacht kan grote schade aanrichten.
Exact 16 jaar geleden kochten wij voor het eerst wijn bij Domaine Saint Mitre. Getipt door een Belgische vriend kwamen we op het spoor van de toen nog jonge Phillip en Virginie. Het stel, opgegroeid in respectievelijk de Champagne en de Loire, wist één ding zeker: hun toekomst lag in de Provence. Want als je de lekkerste rosé van Frankrijk wilt maken (en daar is natuurlijk discussie over mogelijk), dan moet je dáár zijn.