Dit weekend heb ik geboeid gekeken naar het actualiteitenprogramma Pauw en Witteman. Hier kwam wijnschrijver Harold Hamersma vertellen over zijn nieuwe boek, waarin hij schrijft over de positieve effecten van het drinken van rode wijn. In dit boek komt hij met bewijzen dat wijn bepaalde stoffen bevat die absoluut niet slecht zijn.
Anti alcohol
Natuurlijk had de redactie ook een tegenstander uitgenodigd om een mooie discussie te laten ontstaan. De dame van het Nederlands instituut voor Alcoholbeleid kwam met het nodige tegengas. Volgens haar is alcohol juist heel schadelijk voor het lichaam.
Gelukkig zijn is gezond
Zoals verwacht liet Harold Hamersma zich zeker niet onder de tafel praten. De discussie zal vast en zeker nog even voortduren, maar of alcohol nu goed of slecht voor het lichaam is, een paar glazen wijn maakt de mens gelukkig! En gelukkig zijn is toch heel gezond!?
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.