Misschien heb je de naam ‘Bacchus’ wel eens gezien, dat zal dan vast iets met wijn te maken hebben gehad. Bacchus is immers in de Romeinse godsdienst de god van de wijn en de daarop volgende roes en dronkenschap. Bacchus wordt vaak naakt of halfnaakt afgebeeld met een krans van wingerdbladeren (wijngaardloof) om zijn hoofd. De Grieken kennen hem ook, maar dan onder de naam Dionysos. Behalve een god is Bacchus ook een witte druivensoort. De roots van deze druif liggen in Duitsland en de naam is ontleend aan die van de Romeinse god. In 1933 werd de druif ontwikkeld door kweker Peter Morio. Het is een kruising van Riesling, Silvaner en Müller-thurgau. In 1972 werd de Bacchusdruif officieel geclassificeerd. Wijnen van deze aromatische druif kenmerken zich door zachtheid, veel bloemige tonen en gras. Echt een zonnig wijntje. In Duitsland vind je de wijnstokken voornamelijk in Rheinhessen, Franken, Nahe en Pfalz. Het is een relatief nieuwe druivenvariëteit en bij veel mensen nog onbekend. Bacchus is redelijk makkelijk om te verbouwen, heeft een laag zuurgehalte, een vrij hoog suikergehalte en is vroegrijp. Lekker makkelijk dus voor koelere wijnlanden zoals Duitsland, Engeland en Nederland! Zo wordt Bacchus bijvoorbeeld ook verbouwd hier in het Gooi bij Wijngaard Zonnestraal, vlakbij het vliegveld van Hilversum. In april gaan we zelf op wijnreis naar Rheinhessen. Wie weet komen we wel met een flesje Bacchus thuis!
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.