Het is eind september en ondanks het verrassend mooie weer weet de doorgewinterde wijnhandelaar dat het tijd is om de Beaujolais Primeur in te kopen. Dit ‘moeilijke kindje van de Bourgogne’ zit qua reputatie in een heftige achtbaan.
3e donderdag
Tientallen jaren geleden vlogen de dozen met deze fruitige dorstlesser op de 3e donderdag van november al om 12 uur ’s nachts de deur uit. Minimaal een maand lang sprak men over de kwaliteit van het betreffende jaar al ware het de Hollandse Nieuwe. Heerlijk! Half jaren ‘90 kwam er letterlijk een explosief einde aan het succes van de Beaujolais Primeur. De wereld keerde Frankrijk massaal de rug toe vanwege de aanhoudende experimenten met kernbommen. Daarnaast, moet toegegeven worden, was de kwaliteit van de wijn ook wel iets wateriger geworden.
Echte Beaujolais
Inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder en is de interesse in deze wijn gelukkig weer toegenomen. En neemt, geheel terecht, de vraag naar de ‘echte’ Beaujolais door het jaar heen ook weer toe. De nieuwe generatie wijnmakers is zich er van bewust geworden dat kwaliteit het meest belangrijke is, iets wat de wijndrinker natuurlijk al lang wist! Nu maar hopen dat Frankrijk de schandalen voorlopig in de kast houdt, dan drinken wij op donderdag 17 november aanstaande een goed glas Primeur!
Eerlijk is eerlijk: het is misschien wat gewaagd om één rosé tot 'favoriet' te benoemen... maar in dit geval doe ik het toch.
Ieder jaar proef ik tientallen roséwijnen, maar telkens kom ik weer uit bij Saint Mitre – Cuvée M. De balans, de doordrinkbaarheid, het vakmanschap: deze rosé voldoet keer op keer aan alle verwachtingen. Het is zelfs de fles die ik standaard meeneem op vakantie. Gewoon, omdat ik zeker wil zijn van een goed glas wijn.
Als we het hebben over de risico’s in een wijngaard, denken de meeste mensen aan hagelbuien, nachtvorst of schimmelziekten. Maar wist je dat druivenranken ook een prooi zijn voor een heel leger aan dieren? Van schattige herten tot minuscuul ongedierte: allemaal kunnen ze grote schade aanrichten in de wijngaard.
Gisteravond zei ik het nog tijdens een masterclass over Bourgogne: ‘Hier worden de mooiste wijnen ter wereld gemaakt’. Een uitspraak die bij wijn natuurlijk altijd discutabel is. Maar die discussie durf ik best aan te gaan!