Iedereen houdt van een goed glas wijn, maar zelfs de grootste wijnliefhebber maakt weleens een foutje. Sommige blunders kunnen de smaak en beleving van je wijn flink beïnvloeden. Gelukkig zijn ze makkelijk te voorkomen! Hier zijn vijf veelgemaakte wijnblunders en hoe je ze simpel oplost.
1. Wijn op de verkeerde temperatuur schenken
Een klassieke fout: rode wijn die te warm is of witte wijn die veel te koud uit de koelkast komt. Te warme rode wijn smaakt log en alcoholisch, terwijl een ijskoude witte wijn al zijn aroma’s verliest.
-
Oplossing: Rode wijn serveer je idealiter tussen de 14-18°C (lichte rode wijnen wat koeler, stevige rode wijnen iets warmer). Witte wijnen komen het best tot hun recht tussen de 8-12°C, en bubbels mogen nog iets koeler.
2. Wijn bewaren op een verkeerde plek
Wijn op het aanrecht bij het raam of in een keukenkastje boven de oven? Fout! Hitte en direct zonlicht kunnen de wijn snel laten oxideren en de smaak verpesten.
Lees alles over het bewaren van wijnKom ook naar een wijnproeverij!
3. Het verkeerde glas gebruiken
Het maakt écht uit uit welk glas je wijn drinkt. Een verkeerd glas kan de aroma’s verstikken of de wijn op de verkeerde manier over je tong laten vloeien.
-
Oplossing: Voor rode wijn gebruik je een groter, rond glas zodat de aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen. Witte wijn serveer je in een iets smaller glas, zodat de frisheid behouden blijft. Bubbels? Gebruik een flûte of een tulpvormig glas om de belletjes langer te laten bruisen.
4. Wijn te lang open laten staan
Een fles wijn die dagenlang open blijft staan, verliest snel zijn smaak. De zuren en fruitige tonen verdwijnen en je houdt een vlakke, soms azijnachtige wijn over.
5. Kurksmaak niet herkennen
Soms ruikt of smaakt een wijn muf, alsof je een natte krant ruikt. Dit betekent dat de wijn kurk heeft: een fout die ontstaat door een besmetting met de stof TCA. Veel mensen twijfelen of het echt kurksmaak is en drinken het alsnog.
Hoe wordt kurk gemaakt?
Door deze blunders te vermijden, kun je nog meer genieten van je favoriete wijnen.